Agris.cz - agrární portál

Soud dočasně zablokoval plány na vykácení Hambašského lesa

9. 10. 2018 | ČTK

Ekologičtí aktivisté slaví dílčí úspěch v boji o Hambašský les na západě Německa. Nejvyšší správní soud spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko vydal předběžné opatření, jímž pozastavil plány energetického koncernu RWE na vymýcení lesa, pod kterým leží zásoby hnědého uhlí. Zhruba sto hektarů lesního porostu zůstane pod ochranou do konečného rozhodnutí, uvedl podle agentury DPA soud. To by podle RWE mohlo padnout až na konci roku 2020.

Svaz pro životní prostředí a ochranu přírody (BUND) u nejvyššího správního soudu Severního Porýní-Vestfálska argumentoval tím, že v Hambašském lese žijí vzácné druhy zvířat jako netopýr velkouchý či netopýr velký, a měl by tak být chráněn v souladu s unijní směrnicí FFH (Fauna-Flora-Habitat). Zda tomu skutečně tak je, je podle soudu složité posoudit, a do konečného rozhodnutí je proto nutné mýcení lesa zakázat. Kácení by totiž bylo nevratné.

Ekologové dnešní rozhodnutí soudu označili za "přelom". Společnost RWE se obává, že jí verdikt soudu způsobí škody ve výši stovek milionů eur ročně. Celkově by se podle dřívějšího vyjádření šéfa RWE Rolfa Martina Schmitze mohla škoda vyšplhat až na pět miliard eur (téměř 130 miliard korun).

Hambašský les, který leží mezi Kolínem nad Rýnem a Cáchami, měl kdysi rozlohu 4100 hektarů. Nyní je to již jen sto hektarů. I tak v něm ale zůstávají stovky let staré duby a buky. V Německu je les symbolem odporu vůči těžbě uhlí i boje za ochranu životního prostření a klimatu.

Počátkem září německá policie začala s vyklízením protestního tábora v lese, kde v uplynulých let vzniklo několik desítek přístřešků v korunách stromů. S vyklízením policisté nezačali kvůli plánovanému rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu, ale kvůli rozhodnutí úřadů, že přístřešky představují bezpečnostní riziko, neboť nemají požární schodiště a zábradlí. Protestující z řad ekologických aktivistů to označili za záminku.

Podle RWE je těžba na území lesa nezbytná k pokrytí potřeb německých uhelných elektráren. Ekologové ale upozorňují, že Německo ještě nevypracovalo energetickou koncepci v oblasti těžby uhlí, a není tak jasné, zda bude surovina ležící pod Hambašským lesem v budoucnu vůbec potřeba. Soud se dnes přiklonil na jejich stranu, když uvedl, že RWE nedoložila dostatečně, že těžba pod lesem je nezbytná.

V sobotu se u Hambašského lesa uskuteční velká demonstrace ekologických aktivistů. Očekává se účast až 20.000 lidí.

Proti vykácení lesa se protestovalo již dvakrát také před německým velvyslanectvím v Praze.


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:48