Agris.cz - agrární portál

Švýcarské krmivo pro krávy má zmírnit globální oteplování

5. 10. 2018 | ČTK

Švýcarská firma chce přispět k boji proti globálnímu oteplování svým novým krmivem pro krávy. Podle ní skot zbytečně moc říhá a trpí plynatostí, a přispívá tak k tvorbě skleníkových plynů. Její nové krmivo má snížit emise metanu od hospodářských zvířat.

Podle firmy Agolin vyprodukuje jedna kráva ročně plyny, které odpovídají zhruba třem tunám oxidu uhličitého. Spoluzakladatel a výkonný ředitel firmy Kurt Schaller řekl agentuře Reuters, že jejich specializované krmivo může snížit tyto emise o deset procent. V EU je podle něj 25 až 28 milionů krav.

Organizace spojených národů uvádí, že chov hospodářských zvířat je zodpovědný za zhruba 18 procent skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Téměř čtvrtina pochází z plynatosti skotu.

Agolin tvrdí, že testy nového produktu také ukázaly, že může pomoci zvýšit dojivost a zlepšit využitelnost krmiva. To jsou výhody, které mohou zemědělci lépe změřit.

Zemědělcům sice zatím snížení produkce metanu nic nepřinese, to by se však v budoucnosti mohlo změnit, upozornila technická ředitelka Beatrice Zweifelová. Například v Kalifornii musejí farmáři snížit produkci metanu o 40 procent.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:14