Agris.cz - agrární portál

Zvířata zavřít do chlévů, včelíny do ohrady. Ochránci přírody radí, jak se chránit před medvědem

4. 10. 2018 | ČT 24

Vsetínská městská policie a ochránci přírody radí chovatelům na samotách v okolí Vsetína, jak se chránit před medvědem, který se v regionu pohybuje zhruba dva týdny. O víkendu potrhal pět ovcí a poškodil včelín. V noci na úterý napadl další chov.

Medvěd se objevil na další samotě u Vsetína, v ohradě tam měli sedmnáct ovcí. Jedna útok zvířete nepřežila. „Lidé tam mají velkého psa, který okamžitě na medvěda upozornil. Lidé nastartovali traktor, a tím ho zahnali,“ popsal Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Jeden drát kolem pastviny nestačí

Chovatelé měli svá zvířata dobře zabezpečit. „Je pravděpodobné, že se medvěd bude v oblasti pohybovat do zimy, aby se vykrmil. Pohybuje se kolem úlů, na jedné zahradě lidé zjistili, že jedl maliny,“ řekl Milan Orálek. Lidé by měli ovce zavírat na noc do chlévů, případně lépe zabezpečit ohrady. „Někde mají lidé jen jeden drát, to nestačí,“ vysvětlil ochránce přírody. Zahnat medvědy by podle něj také mohlo přerušované světlo.

Chovatelé dostanou odškodné

Ochránci ve spolupráci s městem Vsetín chtějí chovatelům na téma ochrany hospodářských zvířat zaslat brožury. Chovatelé, kterým medvěd potrhal ovce, dostanou náhradu škody. Lidem podle ochránců přírody žádné nebezpečí nehrozí, i když opatrnost je samozřejmě na místě. Neměli by proto chodit do lesa za šera a lézt do houští. „Medvěd je poklad, je chráněný, važme si toho, buďme pokorní a zvykněme si na to, že tady medvěd je,“ uzavřel Milan Orálek.

Výskyt medvěda v česko-slovenském pohraničí je běžný. Podle zooložky Dany Bartošové z regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm jsou v oblasti momentálně zřejmě dva medvědi. Na slovenské straně je podle ní výskyt medvědů mnohem častější.

 

Autor pes

zdroj: ČT24/ČTK


Zdroj: ČT 24, 4. 10. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:57