Agris.cz - agrární portál

Hamé vykoupilo letos od drobných pěstitelů už stovky tun jablek

26. 9. 2018 | ČTK

Potravinářská společnost Hamé se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku vykoupila letos od drobných pěstitelů už stovky tun jablek. Výkupy zahájila v srpnu, pokračovat by měly minimálně do konce října, řekl dnes ČTK mluvčí firmy Petr Kopáček. Výkupní cena se podle zjištění ČTK pohybuje kolem dvou korun za kilogram, v závislosti na aktuální situaci na trhu se však může průběžně měnit.

"Vzhledem k velké letošní úrodě se výkup jablek setkal s velmi dobrým ohlasem. Zatím jsme od malopěstitelů vykoupili řádově několik set tun, což je mnohonásobně více než vloni, kdy byla velká neúroda ovoce," uvedl mluvčí.

Plody mohou drobní pěstitelé odevzdávat v podniku OTMA v Uherském Hradišti, případně v Podivíně na Břeclavsku, kde funguje další závod Hamé. Společnost každoročně zpracuje zhruba 10.000 tun ovoce. Naprostou většinu tvoří právě jablka, která firma využívá například k výrobě ovocných náplní, džemů nebo kojeneckých výživ. Drobní pěstitelé jablek však pokryjí pouze část potřeb společnosti, ovoce získává především od velkopěstitelů. "Naprostá většina z nich je z tuzemska," řekl Kopáček.

Letošní úroda jablek je podle něj velmi dobrá, jak co se týká množství ovoce, tak jeho kvality. "Plody jsou jen kvůli suchu o něco menší a část úrody kvůli nedostatku vláhy stromy shodily předčasně. Největší roli však hraje to, že letos poprvé po několika letech na jaře neúřadoval mráz a ani kroupy, které v minulosti úrodu citelně zasáhly," doplnil mluvčí.

Čisté tržby Hamé v pololetí meziročně vzrostly o 6,8 procenta, dosáhly 2,65 miliardy korun. Společnosti se dařilo na českém trhu, kde tržby vzrostly skoro o sedm procent, dále v Maďarsku a v Rusku, kde rostly o desetinu. Naopak klesly na Ukrajině, o 8,5 procenta. Export z ČR vzrostl skoro o šest procent, firma získala nové zakázky v Německu, Itálii nebo v Izraeli. Za rok 2017 dosáhla firma čistých tržeb 5,13 miliardy Kč.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Májka, Znojmia a Otma. Firma exportuje do více než 40 zemí. Vlastníkem Hamé je norská skupina Orkla, která vlastní i společnost Vitana.

Viktor Chrást dr


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 08:43