Agris.cz - agrární portál

Reuters: EK chce pokutovat AB InBev za zneužití pozice v Belgii

21. 9. 2018 | ČTK

Evropská komise (EK) hodlá vyměřit pokutu pivovaru Anheuser-Busch InBev za zneužívání dominantního postavení na belgickém trhu, přestože společnost usiluje o urovnání případu. EK pivovar viní, že zabraňuje levnějším dodávkám svých piv do Belgie. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Reuters.

Skupinu AB InBev, která je největším světovým výrobcem piva, komise vloni obvinila, že zamezuje levnějšímu dovozu svých dvou nepopulárnějších značek Jupiler a Leffe z Francie a Nizozemska na belgický trh. Belgičtí spotřebitelé tak musejí za své oblíbené pivo platit víc. AB InBev prodává uvedené značky piv v Nizozemsku a Francii levněji, protože na tamních trzích je silnější konkurence.

Antimonopolní pravidla EU společnostem umožňují urovnat vyšetřovaný případ tím, že mohou nabídnout ústupky. Regulátor pak může případ uzavřít, aniž by firmě vyměřil pokutu nebo prokazoval protiprávní jednání. Tuto možnost EK obvykle nabízí pouze tehdy, pokud to považuje za rychlejší způsob, jak na trhu obnovit hospodářskou soutěž. Pokuta může činit až deset procent celkového obratu.

Exekutivní orgán EU tvrdí, že odhalil více praktik, jimiž AB InBev ovlivňuje dovoz do Belgie. Například z plechovek piva prodávaných v Nizozemsku odstraňuje francouzský text a naopak ve Francii je text na etiketách jen ve francouzštině, což v případě dvoujazyčné Belgie limituje vývozní možnosti.

Firma podle komise rovněž omezuje prodej některých svých značek nizozemským obchodníkům, u nichž existuje možnost, že by její výrobky mohli dodávat na belgický trh. V Belgii působí například francouzský řetězec supermarketů Carrefour a nizozemský Ahold Delhaize.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického rivala Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má skupina zhruba 200 značek z celého světa, včetně budějovického pivovaru Samson.

pat mka


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:00