Hlavní obsah

Ochlazení bude nemilosrdně prudké

Česko zažívá ve čtvrtek a v pátek poslední dva dny tohoto roku, kdy teploty vystoupí na tropickou třicítku. Na víkend a zejména v příštím týdnu přijde výrazné ochlazení, upozornila ve čtvrtek Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Prudký teplotní sešup přijde s nástupem podzimu. „V neděli začíná astronomický podzim, nastane podzimní rovnodennost. Slunce vstoupí do znamení Vah,“ připomněla Honsová. Následující dva dny je podle ní potřeba si náležitě užít, protože takhle teplo už letos nebude.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. V Jeseníkách a Beskydech se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 26 až 30 stupňů, v Polabí a na Ústecku až na 32 stupňů.

V pátek bude jasno až polojasno, ráno teploty klesnou na 16 až 12 stupňů, odpoledne začne od západu přicházet studená fronta. Před jejím příchodem vyvrcholí příliv teplého vzduchu a v tomto roce naposledy zaznamenáme teplotní rozmezí 27 až 31 stupňů.

Fronta přinese v noci na sobotu déšť, přeháňky a místy bouřky. Sobotní ráno bude zatažené až oblačné, na většině území s deštěm nebo přeháňkami. Teploty spadnou na 12 až 8 stupňů. Přes den se srážky budou vyskytovat místy a odpolední maxima se budou pohybovat mezi 15 až 19 stupni.

V neděli bude zpočátku polojasno až oblačno, přeháňky se budou objevovat hlavně v horských oblastech. Ráno už bude o poznání chladnější, a to mezi 9 až 5 stupni. Odpoledne pak přijde další frontální systém s deštěm a přeháňkami. Nejvyšší teploty vystoupí na 16 až 20.

Další ochlazení nás čeká v pondělí. Bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Ráno teploty spadnou na 11 až 7 stupňů, odpoledne se nedostanou nad 13 až 17. Postupně začne foukat silný vítr s nárazy až 70 km/h.

K tropům už hodně daleko

Nemilosrdný pokles teplot bude pokračovat v úterý, kdy bude zesilovat studené severozápadní proudění. Bude oblačno s četnými přeháňkami. Ranní minima se budou pohybovat mezi 8 až 4 stupni, odpolední maxima mezi 8 až 12.

Od středy do konce týdne budou ranní teploty klesat na 7 až 3 stupně, při zmenšené oblačnosti se objeví i přízemní mrazíky, odpolední teploty budou mít k současným tropům hodně daleko, budou se pohybovat jen mezi 7 až 11 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám