Agris.cz - agrární portál

Potravinářská firma Podravka-Lagris měla loni zisk 8,9 mil.Kč

18. 9. 2018 | ČTK

Potravinářská společnost Podravka-Lagris z Dolní Lhoty u Luhačovic na Zlínsku v loňském roce utržila za prodej zboží, výrobků a služeb 788 milionů korun, o rok dříve to bylo 816 milionů korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy firmy zveřejněné na serveru justice.cz. Firmě loni vzrostly tržby z prodeje zboží o deset milionů korun na téměř 336 milionů korun. Zisk před zdaněním loni činil 8,9 milionu korun, prakticky stejně jako v roce 2016.

Podravka-Lagris vyrábí, zpracovává a distribuuje potravinářské výrobky pod značkou Lagris, jako jsou rýže, luštěniny, produkty racionální výživy, sůl, bramborové produkty, směsi na přípravu moučníků a olejnatá semena. Pod značkou Podravka dodává v České republice také přísady do jídel, kořenicí směsi, ajvar, rajčatové produkty, bujóny, těstoviny a sterilovanou zeleninu.

Firma loni zavedla systém ochrany surovin pomocí dusíkové atmosféry. Zlikviduje tak v uskladněných obilovinách a luštěninách případné škůdce i jejich zárodky bez dříve využívaných pesticidů. Firma do vývoje a zavedení novinky investovala 25 milionů korun.

"Zahájili jsme také velký investiční cyklus, v němž je nejdůležitější položkou nová linka na balení rýže ve varných sáčcích," sdělil ČTK předseda představenstva společnosti Marko Vitelj.

Společnost loni nakupovala hlavní suroviny převážně ze stejných zemí jako v minulosti, rýži zejména z Asie, luštěniny z Etiopie a Kanady. Kromě hotových výrobků firma obchoduje i s potravinářskými komoditami, jako je například mák modrý či hrách, které jsou primárně tuzemského původu.

Firma loni zaměstnávala 155 lidí. "S ohledem na nadále očekávaný růst české ekonomiky a s tím související problém se získáváním pracovníků letos investujeme do nových technologií a robotizace výrobních provozů. Tato strategie by měla pozitivně ovlivnit ziskovost a výši tržeb," uvedl Vitelj.

Společnost Podravka - Lagris je od roku 2002 součástí mezinárodní potravinářské skupiny Podravka sídlící v Chorvatsku.

jmk hj


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 00:43