Agris.cz - agrární portál

Sady na Zlínsku zahájily prodej jablek, úroda je velmi dobrá

14. 9. 2018 | ČTK

Ovocné sady ve Žlutavě na Zlínsku už zahájily prodej čerstvých jablek. Úroda je letos velmi dobrá, ve srovnání s loňskem bude zhruba o 60 procent vyšší, řekl dnes ČTK majitel sadů Aleš Marčík.

"Vloni přišly mrazy, takže to zmrzlo. Letos všechno ovoce dobře odkvetlo. Úroda je letos velká. Akorát chybí voda, kvalita je nižší. Plody jsou menší, jsou víc poškozeny škůdci. Tím suchem se namnožilo hodně škůdců - obaleč, svilušky, štítenky a tak dále. Plody jsou trochu poškozené, takže bude hodně moštových jablek," uvedl Marčík.

Zákazníkům zatím nabízí raně zimní odrůdy Šampion, Rubín a Rubinola. V příštích týdnech by se k nim měly přidat jablka odrůd Jonagold, Jonagored, Golden, Melrose, Topaz a Idared. Cena za kilogram se pohybuje od deseti do 19 korun. Loni, kdy se s neúrodou jablek potýkala celá Evropa, cena často dosahovala vysoko přes 20 korun.

Z devíti hektarů, na kterých má podnik vysázené jabloně, pracovníci zatím sklidili 20 tun plodů. Kvůli suchému vzduchu postupuje sklizeň velmi pozvolně. "Jde to pomalu, musí se to vybarvit, na stromech se to přebírá. Není to tak, že se trhá celý strom najednou. Celková úroda by mohla být kolem 50 tun jablek na zpracování a 100 tun konzumních," uvedl Marčík.

Letošní úrodu jablek si pochvaluje i potravinářská společnost Hamé se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku, která patří mezi největší zpracovatele ovoce v České republice. Podle mluvčího firmy Petra Kopáčka je množství jablek velmi dobré, stejně jako jejich kvalita. "Plody jsou jen kvůli suchu o něco menší a část úrody kvůli nedostatku vláhy stromy shodily předčasně," řekl ČTK Kopáček.

Hamé každoročně zpracuje zhruba 10.000 tun ovoce, naprostou většinu tvoří právě jablka. "S ohledem na nadúrodu se výkupní ceny proti loňsku snížily, ovšem tento pokles cen zase vyrovnává nárůst jiných vstupů pro výrobu, jako jsou ceny energií, dopravy nebo cena práce," uvedl mluvčí. Jablka společnost využívá například do ovocných náplní a kojeneckých výživ.

Jablka společnost získává i od malých regionálních pěstitelů. Výkupy už zahájila v závodě v Podivíně na Břeclavsku a v závodě OTMA v Uherském Hradišti. Výkupní cena se zatím pohybuje kolem dvou korun za kilogram.

 

Viktor Chrást kš


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 07:30