V Indii se narodilo dvouhlavé tele. Místní věří, že jde o zázrak

V indické vesnici Navalur, jež se nachází ve státě Tamilnádu, se 10. srpna narodilo dvouhlavé tele. Má dva čumáky, tři oči, jednu tlamu a jeden pár uší, píše britský deník Daily Mail. Veterináři se sice domnívali, že zvíře záhy uhyne, na světě je ale již měsíc a daří se mu dobře.

„Nikdy dřív jsme tele se dvěma hlavami neviděli. Všichni, včetně veterinářů, jsme si mysleli, že se dožije maximálně jednoho týdne. Nyní je ale na světě přes měsíc a zdá se, že prospívá dobře,“ citoval list Daily Mail majitele zvířete, jenž je ve vesnici znám pod jménem Sanglimuthu. Ten zvíře údajně sám krmí z lahve, a to až pětkrát denně.

Obyvatelé vesnice považují narození zvířete za zázrak a chodí se na něj každý den dívat. „Byli jsme ohromeni, když jsme slyšeli, že se právě v naší vesnici narodilo tele se dvěma hlavami. Je to zázrak,“ řekl jeden z vesničanů britskému deníku.

Šance, že se narodí dvouhlavé tele, je podle veterinářů přibližně jedna ku 400 milionům. V letošním roce se ale jedná o minimálně třetí podobný případ, když narození telátka se dvěma hlavami již dříve oznámili i brazilští a polští farmáři. Jak ale upozorňuje Daily Mirror, obě mláďata záhy uhynula.

Tele trpí polycefalií

Existence dvou nebo více hlav se nazývá polycefalie. K jevu dochází v okamžiku, kdy se jednovaječná dvojčata začnou rozdělovat, ale proces z neznámého důvodu ustane. Každá z hlav takto postiženého jedince má sice vlastní mozek, obě se však podílejí na ovládání jednoho těla. Pohyby dvouhlavých zvířat jsou proto zpravidla trhané, přerušované a nepravidelné.

K polycefalii nejčastěji dochází u želv a hadů, objevuje se ale i u některých savců. Zvířata postižená touto poruchou sice většinou přežívají jen několik týdnů, díky své vzácnosti ale mají dosti vysokou cenu. Například v roce 2000 byla za 150 tisíc dolarů prodána dvouhlavá krysa pojmenovaná We (My).

Tvorové postižení polycefalií nejsou na Zemi ničím novým. V roce 2006 objevili archeologové v severovýchodní Číně pozůstatky pravěkého vodního ještěra nazvaného Hyphalosaurus lingyuanensis. Fosílie stará přibližně 120 milionů let byla zvláštní tím, že měla dvě hlavy.

 

Autor: Tereza Polaczyková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info