Agris.cz - agrární portál

Města na Vysočině chystají slavnosti brambor

12. 9. 2018 | ČTK

Letošní úrodu brambor si na Vysočině slavnostmi připomenou Bystřice nad Pernštějnem na Žďársku a Třebíč, kde se Bramborobraní uskuteční už podvacáté. Loni byla novinkou soutěž v pojídání bramborových knedlíků, letos bude součástí programu i ochutnávka vín a burčáku. Bystřické Slavnosti brambor zpestří výstava kresleného humoru pořádaná ve spolupráci s časopisem Tapír, zjistila ČTK u organizátorů.

Třebíčské Bramborobraní bude 15. září. V roce 1998 začínalo jako městská slavnost s různorodou kulturní nabídkou. O tři roky později se její pravidelnou součástí stala přehlídka folklorních souborů z celého Česka. Program na Karlově náměstí doplňuje jarmark lidových řemesel, soutěže pro děti, prodej specialit z brambor nebo soutěž v pojídání švestkových knedlíků, které pro tento účel připravuje Centrální jídelna Třebíč. "Snažíme se o pestrý sortiment bramborových jídel, ale je to trochu problém sehnat prodejce, protože na jídle z brambor se moc nevydělá," řekla Jaromíra Hanáčková, ředitelka městského kulturního střediska. Akci podle ní každoročně navštíví několik tisíc lidí. Letos budou mít možnost v opraveném dvoře Národního domu ochutnat vína z Vinařství Sádek.

Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem jsou dvoudenní. Letos budou 29. a 30 září. V Centru Eden se uskuteční pošesté. Nabídnou ukázku odrůd brambor, ochutnávku bramborových specialit, hudební nebo divadelní vystoupení a další program pro děti i dospělé. Letošní novinkou je řezbářská show s ukázkami vzniku soch vyřezaných motorovou pilou, řekl Vladimír Cisár z programového oddělení Centra Eden.

V Bystřici se na rozdíl od Třebíče bude soutěžit v pojídání bramboráčků. Kdo jich sní nejvíc za tři minuty, vyhraje 100 kg brambor. Jejich letošní úroda je na Vysočině podle Českého bramborářského svazu kvůli suchu asi o pětinu nižší. Na Vysočině je třetina bramborových polí v ČR.


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:28