Agris.cz - agrární portál

Povodí Moravy: Do řek se i za dešťů dostalo málo vody, sucho trvá

7. 9. 2018 | ČTK

I přes vydatné deště ze začátku týdne v povodí Moravy hlásí sucho 32 měřicích stanic ze 196. Do řek se podle státního podniku Povodí Moravy dostalo jen minimum vody, většina dešťových srážek se vsákla. Hydrologické sucho tak pokračuje, uvedl v tiskové zprávě mluvčí podniku Petr Chmelař.

Víkendové a pondělní srážky podle mluvčího způsobily rychlý vzestup hladin vodních toků, hladiny se už ale vracejí na úroveň z minulého týdne. "Hydrologickou situaci dobře ilustruje postupné snižování průtoků v řekách. Například Moravou ve Strážnici v pondělí ráno protékalo 114 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, v úterý už to bylo pouze 71 procent a k dnešnímu dni už opět protéká pouze 22 procent. V případě, že nepřijdou další dešťové srážky, dá se předpokládat, že se Morava bude opět blížit historickému minimu z minulého týdne," uvedl generální ředitel státního podniku Václav Gargulák.

Většina dešťových srážek se vsákla do země. Průměrný roční odtok pro ČR je zhruba 30 procent celkového množství vody ve srážkách. Po víkendových deštích ale podle Povodí Moravy odteklo kvůli vysoké nenasycenosti půdy odhadem v průměru do pěti procent množství srážek. Podle firmy se tak situace zlepšila jen v případě takzvaného zemědělského sucha.

Srážky se podle mluvčího výrazně neprojevily ani při doplnění vody ve vodních nádržích, u většiny z nich Povodí Moravy zaznamenalo pouze zastavení nebo zpomalení poklesu hladin. Nárůst hladin zaznamenaly pouze vodní nádrže Brno, Koryčany, Slušovice a Fryšták. "Dodávky vody jsou však v tuto chvíli zabezpečené ze všech vodních nádržích. Aktuální situace ukazuje, že i s tak malým množstvím vody, které se dostalo do vodních toků, je třeba hospodařit a činit tak všechny kroky vedoucí k maximální akumulaci povrchových vod v rámci možností, které nám meteorologická situace v průběhu celého roku nabízí," uvedl Gargulák.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:24