Agris.cz - agrární portál

Mráz Agro chce stavět na Vysočině areál za 80 milionů Kč

3. 9. 2018 | ČTK

Firma Mráz Agro, která obchoduje se zemědělskými komoditami, chce do roku 2021 postavit v Batelově na Vysočině areál za 80 milionů korun. Mráz Agro měl loni podobné tržby jako v roce 2016, kdy dosáhly 346,2 milionu korun, zisk po zdanění klesl z 17,1 milionu korun na zhruba 15 milionů. ČTK to řekl výkonný ředitel firmy Vladimír Mráz.

Mráz Agro se sídlem v Blatné na Strakonicku má sušárnu a škrobárnu v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Nová sušárna, která vznikne v průmyslové zóně v Batelově u Jihlavy, bude určena na škroby a potravinářské doplňky.

Loňské výsledky podle Mráze ovlivnila mléčná krize. Považuje ale za úspěch, že tržby rostou, letos budou opět meziročně vyšší. "První pololetí vypadá zatím nejlépe za poslední čtyři roky. Hodně investujeme, všechny peníze, co vyděláme, vracíme zpátky do firmy," řekl Mráz.

Firma má čtyři hlavní divize: pivovarské mláto, komodity, krmiva a škroby. Před třemi lety tvořilo mláto 95 procent zisků, nyní méně, protože rostou i další divize. "V našem nejsilnějším roce jsme dělali 280.000 tun mláta ročně, což při velmi hrubém přepočtu 25 tun na auto dělá 35 kamionů denně. Je především pro chovy dojnic, pivovarské mláto prokazatelně zvyšuje u krav dojivost, vitalitu, ovlivňuje jejich zdraví a reprodukci," řekl Mráz.

Mráz Agro vyváží deset procent produkce, hlavně po Evropě. Mláto hodně do Polska. Firma je podle Mráze významným exportérem obilovin. "Týká se to především přebytků, hlavní trhy Německo a Švýcarsko," řekl Mráz. Z komodit vyváží 90 procent, účastní se i komoditních plodinových burz.

Firma má 30 zaměstnanců, přes sezonu i dalších dvacet. Nyní má podstav pět až deset lidí. "Když máme nakládky a vykládky, jezdí pomáhat polovina ekonomického oddělení včetně mě," řekl Mráz. Další pozice vytváří firma nepřímo. "Každý den nám běhá po Evropě téměř 50 kamionů, sami nevlastníme ani jeden, máme partnerské dopravní společnosti," řekl výkonný ředitel.

Firmu založil v roce 1996 Vladimír Mráz, otec výkonného ředitele. Mezi její hlavní činnosti patří výroba krmiv, obchod s vedlejšími produkty potravinářské výroby, zemědělskými komoditami, rostlinná výroba, živočišná výroba, služby v zemědělství, rybářství, lesnictví a myslivosti. Firma má i prvovýrobu na Strakonicku a Klatovsku a hospodaří na 40 hektarech rybníků a na 120 hektarech provozuje farmu na rostlinnou výrobu.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 23:58