Agris.cz - agrární portál

Nápojářské firmy začínají více využívat vlakovou přepravu

20. 8. 2018 | ČTK

České nápojářské firmy začínají pro své výrobky více využívat vlakovou přepravu. Například společnost PepsiCo od léta využívá pravidelnou linku z Prahy do Maďarska, Karlovarské minerální vody (KMV) zase zvyšují přepravní kapacitu a po železnici přepraví již zhruba pětinu své distribuce v ČR. Firma Coca-Cola o vlacích uvažuje, zatím se jí však ekonomicky nevyplatí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi hlavními výrobci.

České PepsiCo přepravuje 1000 tun výrobků po železnici týdně, začalo s tím na začátku letošního léta. "Vlaková souprava je z hlediska hmotnosti přepravovaného zboží i délkou své trasy mezi tuzemskými výrobci nealkoholických nápojů výjimečná. Trasa dlouhá 600 kilometrů vede přes území tří států: Českou republiku, Slovensko a Maďarsko," uvedla firma.

Podle generálního ředitele české PepsiCo Josefa Neumanna firmě rostou v Maďarsku prodeje o 25 procent, vlakové spojení tak podle něj pomůže poptávku uspokojit. Do konce roku chce firma vyvézt tímto způsobem 20.000 tun svých výrobků. Půjde tak o třetinu nápojů z pražského výrobního závodu určených na export. "Zavedení vlakové linky je proto zároveň ulehčením i pro v současnosti rekonstruovanou páteřní dálnici D1. Jen letos vlaková linka nahradí na 800 kamionů, v obou směrech 1600," dodala společnost.

Firma také letos více než meziročně ztrojnásobila kapacitu linky pro přepravu vod značky Toma. "Z výrobního závodu v Teplicích nad Metují se nově vypravuje měsíčně až 100 vagonů. Z toho tři čtvrtiny nákladu jsou určeny pro český trh a zbylá čtvrtina se převáží do závodu firmy ve slovenských Malackách," upozornila firma s tím, že železnici z Teplic využívá již přes deset let.

KMV používají vlaky od roku 2012, kdy obnovily provoz železniční vlečky z Kyselky do Vojkovic. Od té doby celoročně vyjíždějí z Kyselky nákladní vlaky s výrobky na Moravu, v sezónní špičce jsou to i dva až tři vlaky týdně. Loni firma podle ředitele logistiky Romana Dittricha rozšířila kapacitu vlaku na Moravu z 16 vagonů na 20. "Za rok 2017 jsme převezli vlakem více než 47.000 tun výrobků," dodal ředitel. Firma také letos testovala přepravu z Kyselky do Prahy a počítá s dalším rozšiřováním vlakové přepravy.

Mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová ČTK sdělila, že preferují kamiony, ale s palivem CNG. "V Krnově jsme dokonce investovali do vybudování vlastní čerpací stanice právě na toto ekologičtější palivo," uvedla.

Coca Cola možnost distribuce vlakem na delší vzdálenosti prověřuje. "Bohužel nám tato varianta zatím ekonomicky nevychází," dodala za firmu Kateřinu Kozlová. Zmínila například vysoké poplatky za užití železnice, problematickou polohu skladů a další náklady.

drh mha


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:04