Agris.cz - agrární portál

Češi můžou začít exportovat hovězí do Chile

17. 8. 2018 | ČTK

Češi a exportéři z dalších deseti evropských zemí mohou nově vyvážet hovězí maso do jihoamerického Chile. Pokračuje jednání o vývozu skotu z ČR do Izraele, diskutuje se také o možnosti vývozu hovězího masa do Turecka nebo do Číny, sdělili ČTK zástupci Státní veterinární správy.

Chile o možnosti dovozu podle veterinářů informovalo v červenci Evropskou komisi. "Chile totiž uznalo, že kontrolní a zpracovatelské systémy zemí EU jsou uspokojivé a poslalo seznam zemí, které byly pro vývoz schváleny," uvedl mluvčí veterinářů Petr Vorlíček. SVS nyní chce vytipovat případné zájemce o vývoz.

Pro každou zásilku bude nutné mít veterinární osvědčení, které budou po kontrole vydávat pracovníci SVS. Podniky se také musí registrovat u chilských veterinárních orgánů.

Češi loni podle údajů Českého statistického úřadu vyvezli do zahraničí zmrazené hovězí za 175 milionů korun, chlazeného pak za 995 milionů korun. Největší objem, a to více než 583 milionů korun, šlo na Slovensko. Vývoz mimo Evropskou unii byl prakticky nulový.

Naopak dovoz chlazeného hovězího masa do ČR byl několikanásobně větší, za 3,7 miliardy korun, zmrazeného pak za skoro půl miliardy. Největším dovozcem do ČR je Polsko, jehož exportérům se podařilo loni najít odbyt chlazeného masa za téměř 900 milionů korun, následovalo Nizozemsko a Německo. Zmrazené maso za skoro 40 milionů korun ale dovezl i Nový Zéland.

Češi naopak vyvážejí živé krávy, loni šlo o dobytek za 4,8 miliardy korun, z toho nejvíce do Rakouska. Na druhé příčce je pak Turecko, kde šlo loni o vývozy za 958 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:09