Agris.cz - agrární portál

Zisk pivovaru Carlsberg v pololetí stoupl o 7,2 procenta

17. 8. 2018 | ČTK

Dánskému pivovaru Carlsberg stoupl v pololetí čistý zisk o 7,2 procenta na 2,47 miliardy dánských korun (8,5 miliardy Kč). Prodej piva podpořilo teplé počasí a mistrovství světa ve fotbale, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Čisté příjmy činily 30,97 miliardy DKK a bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů a nových akvizic a prodejů majetku se zvýšily o 5,1 procenta. Z toho ve druhém čtvrtletí, kdy se konalo fotbalové mistrovství, vzrostly o 7,6 procenta. Objem prodeje se zvýšil o 3,4 procenta.

Společnost upozornila, že rostla hlavně poptávka po dražších pivech a pozitivní výkon zaznamenala ve všech hlavních regionech - v Evropě, Rusku a Asii. V Číně, která se loni stala největším trhem pivovaru podle objemu prodeje, se prodej zvýšil bez vlivu změn směnných kurzů a nových prodejů a akvizic o 17 procent, hlavně díky poptávce po prémiových značkách, jako Tuborg, Carlsberg a 1664 Blanc.

Celkový objem prodeje speciálních značek piv stoupl o 26 procent. Objem prodeje piva bez alkoholu v západní Evropě vzrostl rovněž o 26 procent.

Díky příznivým výsledkům za první pololetí firma zlepšila výhled na celý letošní rok. Provozní zisk se má nově zvýšit o šest až devět procent, doposud čekala růst kolem pěti procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Carlsberg v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru. Řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:35