Agris.cz - agrární portál

Kvůli polomům NP Šumava vytěžil 220.000 krychlových dřeva

17. 8. 2018 | ČTK

Kvůli polomům v loňském a letošním roce v šumavském národním parku museli tamní pracovníci vytěžit 220.000 krychlových metrů dřeva. Škodu způsobily bouře. Kvůli tomu jen loni lesníci pokáceli 170.000 krychlových metrů stromů, zbytek připadl na letošní polomy. Kromě toho NP Šumava musel letos vykácet 15.000 metrů krychlových kůrovcového dřeva. ČTK to řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

Dodal, že v době největšího náporu lesníci vytěžili měsíčně až 40.000 krychlových metrů dřeva. Nejvíce se jednalo o oblasti v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku. První ničivá bouře polámala stromy v šumavských lesích v polovině srpna loňského roku. "Polomy z tohoto období tvoří největší část z celkového objemu," uvedl. Podle odhadů tehdy lesníci zpracovali více než 120.000 metrů krychlových polomů.

Měsíčně tak z lesů odvezli pracovníci až 1300 kamionů dřeva. Kvůli tomu byl dlouhou dobu omezený přístup na turistické trasy. Některé byly i pro veřejnost uzavřeny. "Momentálně jsou už všechny stezky přístupné. Návštěvníci však musí zůstávat stále obezřetní, jelikož v lesích se stále pohybuje technika, která může částečně využívat i turistické trasy," uvedl Dvořák.

Většinu polomového dřeva už park prodal. Některé zůstává uskladněno, nejvíc ho je stále v Nové Peci. Poptávka na trhu se dřevem není v současnosti tak vysoká jako v minulosti. Způsobuje to nadbytek kůrovcem napadených stromů na různých místech republiky.

Šumavský park však eviduje pokles těžby takto zasažených stromů. "Letos se zatím jedná o 15.000 krychlových metrů kůrovcového dřeva, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku 61 procent," uvedl Dvořák. Dodal, že nejvíce kůrovce evidují v okolí Prášil a Srní na Klatovsku a Českých Žleb na Prachaticku.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:54