Agris.cz - agrární portál

Zmrzlina mi chutná i po 13 letech, říká podnikatelka

16. 8. 2018 | ČTK

V sezoně si dává zmrzlinu podnikatelka Monika Pavlisová z Kunětic na Pardubicku denně. Sama nebo s manželem vymýšlí recepty. Její zákazníci mají rádi klasiku, jako je vanilka a čokoláda, ale chtějí i experimentovat a dopřávají si nové chutě a neobvyklé kombinace. Zmrzlinový sortiment obměňuje od jara do podzimu opakovaně. "Zmrzlina mi chutná i po 13 letech," řekla ČTK podnikatelka.

Stánek se zmrzlinou si v Kuněticích otevřela ještě na mateřské dovolené a dva roky prodávala zmrzlinu z kupovaných směsí. Pak se rozhodla pro změnu. Začala s manželem vyrábět vlastní. Dnes jejich sortiment čítá točenou a špachtlovou zmrzlinu i ručně vyráběné nanuky a zmrzlinové dorty.

"Bylo to zásadní rozhodnutí, které posunulo naše podnikání, udělali jsme dobře," řekla Pavlisová. Napoprvé absolvovala kurz s italským zmrzlinářem. Každoročně pak v zimě jezdí s manželem do Itálie na velký veletrh, kde se dozvědí novinky z oboru.

Zmrzlinu lze vyrobit téměř z čehokoliv. V Itálii dělají i chlebovou nebo preclíkovou. V Kuněticích měli například olivovou, nivovou s vlašskými ořechy či okurkovou s mátou. Ale i ovocné zmrzliny lze osvěžit bylinkami, příchutě citron nebo jahoda lze smíchat s trochou čerstvé bazalky nebo hruškovou oživit rukolou. Převažuje ale chuť ovoce.

"K tradičním zmrzlinám děláme i vždy nějakou specialitu. Připravili jsme i z černého piva a karamelu, martini s tonikem, čokoládu s chilli. Lidé po nás chtějí i makovou. Letos jsme dělali citronovou s plátky růží nebo fialek," řekla Pavlisová.

Značka Kunětická zmrzka se od loňska rozšířila také do Pardubic, letos už je nabízejí dvě nepřehlédnutelně žluté motorizované kárky v centru města. Kromě maracuji, borůvky, vanilky či čokolády dnes nabízely i koprovou příchuť. Jenom ovoce firma týdně zpracuje 200 kilogramů. Zmrzlinovou sezonu podnikatelka zahajuje v březnu a končí v říjnu.

"Recepty jsou jiné pro točenou, jiné pro špachtlovou, každá má jinou konzistenci i teplotu. Jinak vynikají chutě. Základem jsou skvělé suroviny a nešetřit na technologiích. A důležité je dělat tuhle práci s chutí a srdcem," řekla Pavlisová.


Zdroj: ČTK, 16. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:35