Sedláci nemají seno pro zvířata. Bojí se katastrofy

Léto ještě zdaleka neskončilo, ale zemědělci již myslí na zimu. S obavami. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu mnohými z nich chybí sláma i seno pro jejich hospodářská zvířata. První seč přinesla oproti běžným rokům o deset až dvacet procent sena méně. A ke druhé seči na mnoha místech dokonce vůbec nedošlo – nebylo co sekat. To pro sedláky i jejich zvířata znamená katastrofu.

Seno z druhé seče tak chybí. "Zvířata se už nyní nemají jak pást a řada zemědělců spotřebovává zásoby, které si původně vytvářeli na zimu," řekl Deníku mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek. Nedostatek sena se tak podepsal na jeho rostoucí ceně. Tuna sena běžně stojí zhruba tisíc korun, nyní se její cena vyšplhala víc než čtyřnásobně. "Pokud bude tento vývoj pokračovat, lze očekávat další nárůst," obává se Felčárek.

Někteří sedláci, kteří zaznamenali nedostatek sena již v předchozích letech, se snaží nahradit úbytek krmiva pěstováním kukuřice a doplněním krmné dávky u skotu kukuřičnou siláží. "Je proto velká škoda, že ačkoliv kukuřice představuje téměř optimální zdroj pro krmiva, většina kukuřičných lánů pro potravu zvířat určena není," konstatovala mluvčí Asociace soukromého zemědělství ČR Šárka Gorgoňová.

Kukuřice se využívá zejména v bioplynových stanicích v největších zemědělských podnicích. "Namístě je tak otázka, co je pro naši zemědělskou politiku větší prioritou - tedy jestli spíše 'nakrmit krávy železné' nebo ty živé," posteskla si Gorgoňová.

Jiní chovatelé se zase snaží kritickou situaci řešit částečným zkrmováním slámy. "Problém je u ekologických chovů, kde musí být krmná dávka ze 70 procent tvořena trávou a senem z trávy," uvedl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Zemědělci doufají, že se jim podaří prosadit dočasnou výjimku a budou moci výpadek sena nahradit jinými krmivy. Obávají se, že mnohým možná nezbude nic jiného, než snížit počet chovaných zvířat. "Někteří to již deklarují," podotkl Pícha.

Ministerstvo zemědělství ovšem zatím situaci tak černě nevidí. S hodnocením čeká až na samotný závěr sezony. Nedostatek krmiva v některých oblastech Česka si přesto úředníci připouštějí. "Celkového tragického nedostatku základních druhů krmiv pro skot se však není nutno obávat, zejména pokud je nadprodukce krmiv dlouhodobě využívána k energetickým účelům," řekl Deníku vedoucí tiskového oddělení ministerstva Václav Tampír.

Resort přesto nevylučuje, že by vláda mohla zemědělcům ztráty na krmivech pro zvířata kompenzovat, podobně jako jim přispěla za sucho v roce 2015. "Nyní je však o dopadech sucha v roce 2018 a případných opatřeních státu předčasné hovořit," konstatoval Tampír.

Ještě před necelými 30 lety se u nás chovalo třikrát více hospodářských zvířat než dnes. Nedostatek krmiva by pro české zemědělství mohl znamenat další úbytek stavů skotu, které jsou již nyní ve srovnání s okolními zeměmi nízké. "S tím souvisí méně hnoje a méně organické hmoty vracející se do půdy," míní Pícha. Variantním řešením by podle něj mohlo být rozšíření pěstování pícnin na ornou půdu. "To přinese vyšší náklady, které se promítnou do cen," dodal.

 

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info