Agris.cz - agrární portál

Firma Kitl přesune výrobu do Vratislavic, stáčet chce i kyselku

10. 8. 2018 | ČTK

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl chce do zdevastovaného areálu Vratislavické kyselky přesunout výrobu svých sirupů. Prostory firmy v Jablonci nad Nisou už přestávají rostoucí výrobě stačit. ČTK to řekl jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka, který by rád v budoucnu obnovil i stáčení zdejší minerálky, která by měla doplnit portfolio výrobků společnosti.

"Když jsem dělal ekonomické propočty, tak se ukázalo, že je pramen sice kvalitní, ale malinký. Jsou to dva vrty a z obou můžeme dohromady čerpat 24 litrů za minutu. Pro srovnání Karlovarské minerální vody mají na mattonku 1000 litrů za minutu a Magnesia má 900 litrů za minutu. Výroba je malá a to je podle mě také důvod, proč všechny ty pokusy oživit Vratislavickou kyselku po roce 1989 zkrachovaly," dodal. Areál kyselky dává podle něj firmě prostor k dalšímu rozšíření úspěšné výroby sirupů. "Tu kyselku můžeme dát jako jakýsi bonus," poznamenal.

V areálu ve Vratislavicích se od roku 1989 vystřídalo sedm majitelů. Kyselka se nestáčí už deset let, zhruba dvouhektarový areál je ve velmi špatném stavu a bude vyžadovat milionové investice. O jeho koupi podnikatel usiloval zhruba čtyři roky. Problémem byly komplikované vlastnické vztahy, a dotáhnout se to tak podařilo teprve nedávno. Vokurka se chce nejprve soustředit na obnovu výrobní a skladovací haly, kam by se mohla přesunout výroba. Historickou budovu někdejších lázní chce zatím zabezpečit a zabednit, aby dál nechátrala.

Budova s věžičkou, která už bezmála 120 let patří k dominantám Vratislavic, si bude muset na obnovu pár let počkat. "Nejprve se chceme soustředit na to, co nás bude živit. Když se podaří vedle rozjet výrobu a vydělá to nějakou korunu, tak to můžeme investovat zpátky do tohoto starého objektu," řekl Vokurka. I když je historická lázeňská budova ve velmi špatném stavu, její zbourání neplánuje. Z původní krásy secesní budově mnoho nezůstalo, postupně ji zničily různé přístavby.

Jablonecká firma Kitl je ryze českou společností. Vyrábí od roku 2007. Sortiment i produkce firmy každoročně roste. Podnik dnes zaměstnává 45 lidí včetně brigádníků. Na trh loni dodal sirupy, vína a medoviny za 43 milionů korun, což představuje meziroční nárůst tržeb téměř o polovinu. "V letošním roce to bude podobné," řekl Vokurka. Loni dodala firma na trh přes půl milionu lahví, letos tato čísla překoná. V horkých dnech poptávka pro jejích sirupech roste a firma nestačí vyrábět. Nejoblíbenější je malinový sirup, letošní novinkou je sirup z černého rybízu.

 

Leona Vacková kš


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:33