Agris.cz - agrární portál

Belgie přichází kvůli suchu o vánoční stromky

10. 8. 2018 | ČTK

Současná vlna tropického počasí v Evropě tvrdě dopadá také na belgické pěstitele vánočních jedlí. Oblast Arden, z níž pochází 85 procent belgických vánočních stromků, je v těchto dnech plná povadlých a někdy i dočista spálených malých stromků, napsal web belgické rozhlasové a televizní stanice RTBF. Srážkové úhrny za poslední týdny se v Belgii blíží k historickému minimu.

"Jsou zde školky, kde máte 15 až 25, někdy až 30 procent uschlých stromků, malých stromků, které jsou rezavé, které rostly během jara a pak je spálil sluneční žár," řekl šéf ardenské unie pěstitelů Jonathan Rigaux. Situace podle něj ještě není katastrofální, ale už nyní jsou prý ztráty obrovské.

Jestliže v příštích třech, čtyřech týdnech nepřibude srážek, přijdou školky asi o 15 procent vánočních jedliček pro letošní sezonu, řekl Rigaux. Stromky budou buď uschlé, nebo nevyhovující z estetického hlediska.

Belgický meteorologický úřad klasifikuje aktuální podmínky na většině území jako "extrémně suché". Srážkový úhrn za posledních 90 dní se již dostal na úroveň roku 1976, který byl v tomto ohledu rekordní.


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:20