Agris.cz - agrární portál

Ministr Toman plánuje audity v zemědělských výzkumných ústavech

9. 8. 2018 | ČTK

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) plánuje audity ve výzkumných ústavech, které spadají pod ministerstvo zemědělství. Kontroly prověří, jak ústavy využívají veřejné peníze a přenášejí výsledky své práce do praxe. Ministerstvo zemědělství to dnes uvedlo na twitteru. O potřebě restrukturalizovat výzkumné ústavy v resortu mluvil Toman už v roce 2013, kdy byl ministrem zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka.

Ministerstvo zemědělství zřizuje sedm veřejných výzkumných institucí. S jejich řediteli dnes Toman jednal. "Informoval je o svých výhradách k jejich činnosti a že u nich proběhne audit. Cílem je zefektivnit práci těchto organizací, aby lépe využívaly finance a výsledky výzkumu více přenášely do praxe," uvedlo ministerstvo.

Toman jako člen Rusnokova kabinetu uváděl, že výzkumné ústavy podléhající ministerstvu nemají výsledky odpovídající penězům, které jim stát každoročně dává, a je jich příliš mnoho. "V podstatě mají jediný cíl a úkol, začátkem roku nebo koncem roku si napsat na ministerstvo o peníze," řekl Toman na adresu výzkumných ústavů v listopadu 2013. Mluvil proto o potřebě změny zákona o takzvaných veřejných výzkumných institucích tak, aby ústavy bylo možné sloučit a propojit s vysokými školami, čímž by se spojila vyučovaná teorie s praktickým výzkumem.

Ze sedmi veřejných výzkumných institucí zřízených ministerstvem zemědělství jich pět má sídlo v Praze. Jsou to Výzkumný ústav rostlinné výroby, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Výzkumný ústav zemědělské techniky a Výzkumný ústav potravinářský Praha. V Brně působí Výzkumný ústav veterinárního lékařství, ve středočeském Jílovišti sídlí Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.


Zdroj: ČTK, 9. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:30