Agris.cz - agrární portál

Hasiči řeší úhyn ryb v Ponětovickém rybníku na Brněnsku

8. 8. 2018 | ČTK

Hasiči od dnešního rána zasahují u Ponětovického rybníka na Brněnsku, kde uhynuly desítky ryb. K rybníku přijela i chemická laboratoř. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

"Vodu momentálně provzdušňujeme pomocí čerpadel, na místě je už i naše chemická laboratoř, budeme zjišťovat příčinu, proč ryby uhynuly," uvedl Mikoška. Podle něj není vyloučeno, že ryby mají nedostatek kyslíku kvůli horkému počasí. Takto podle předběžných výsledků například uhynuly na konci července desítky ryb v řece Rokytná v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Horké a suché počasí představuje pro vodní živočichy velké riziko, protože hladiny vody v tocích jsou velmi nízké. Při malém množství vody se na její kvalitě i více podepisuje znečištění, jehož koncentrace stoupá a vede k úbytku kyslíku ve vodě. Stejně tak vysoké teploty a působení slunce vedou k rychlému prohřátí vodního sloupce až ke dnu a to způsobuje další úbytek kyslíku. Podmínky pro vodní živočichy jsou tak velmi obtížné.


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 12:14