Agris.cz - agrární portál

Hamé dokončila modernizaci závodu v Bzenci, kde vyrábí i okurky

7. 8. 2018 | ČTK

Modernizaci za 100 milionů korun v závodě Pika v Bzenci dokončila společnost Hamé. V Bzenci zpracovávají prakticky všechnu sterilovanou zeleninu skupiny Hamé. ČTK to řekl mluvčí společnosti Petr Kopáček.

"Modernizace umožní výrazné navýšení kapacity až o 20 procent a další zkvalitnění výroby sterilované zeleniny. Díky modernizaci závodu mohou zaměstnanci užívat nové zázemí, včetně velkokapacitní jídelny," řekl Petr Kopáček. V areálu závodu vyrostly i dvě nové haly, kde se očišťuje a zpracovává zelenina.

Momentálně jede závod v Bzenci naplno na tři směny, zejména kvůli časnější úrodě zeleniny. "Nyní je vrchol sezony. Počítám, že okurky budeme zpracovávat ještě několik týdnů. Okurky odebíráme také od pěstitelů z Jihomoravského kraje a zatím hodnotíme úrodu jako uspokojivou, a to jak co do kvality, tak objemu, i když uvidíme samozřejmě, co s tím udělá ještě dále počasí," doplnil Kopáček.

Značka Znojmia je partnerem dnešních Slavností okurek ve Znojmě, kde ale již od začátku tisíciletí slavné sterilované okurky nevyrábí. Výroba se přesunula právě do Bzence. "Letos na slavnostech okurek vůbec poprvé také naše výrobky prodáváme, přisvědčili nás o tom sami lidé, kteří nám minulé ročníky často říkali, jak by si rádi něco u nás koupili a že je škoda, že máme jen ochutnávky," uvedl mluvčí.

Hamé v současnosti vyrábí více než 20 druhů nakládaných okurek různých gramáží a velikostí. Okurky Znojmia se již dlouho vyrábí v tradičním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle receptury, kterou si výrobce Hamé pečlivě chrání a na kterou jsou spotřebitelé zvyklí.

Závod Pika Bzenec se specializuje na zpracování sterilované zeleniny již od 40. let minulého století, v současnosti je největší svého druhu v Česku. Ročně vyrobí více než 30 000 tun sterilované zeleniny. Největší objem činí sterilované okurky, v sezóně jich bzenecký závod dokáže vyrobit více než 13 milionů sklenic, přičemž denně zpracuje na 110 tisíc kilogramů čerstvých okurek.

ska sd


Zdroj: ČTK, 7. 8. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 16:56