Agris.cz - agrární portál

Stromy na Slovácku se lámou pod rekordní úrodou švestek. Sklizeň začala o tři týdny dřív

27. 7. 2018 | ČT 24

V Boršicích u Blatnice na moravském Slovácku začala sklizeň švestek o tři týdny dřív než obvykle. Původně měli sadaři z letošní nadúrody radost, teď už jim dělá spíš starosti. Ovoce je tolik, že stromy v suchém a horkém počasí zátěž plodů nezvládají a lámou se. 

Se sklizní švestek začali v Boršicích už v šest hodin ráno. To ještě není tak velké vedro. Co řádek stromů, to tuny nasbíraného ovoce. Množství polámaných větví ukazuje, že už byl nejvyšší čas.

Sadaři spočítali, že některé stromy nesou 160, výjimečně i 200 kilogramů ovoce. Některé stromy už tíhu ovoce nezvládly. „To, že bychom stromy podpírali, by nepomohlo. Když máte v sadu osm tisíc stromů, to se nedá,“ řekl Martin Žufánek z rodinného lihovaru v Boršicích u Blatnice.

Stromy trpí, protože ve vyprahlé půdě nemají oporu. Zem nenasytil ani vydatný déšť během minulého víkendu. „Stojí jak na hromadě písku, a když se objeví taková nadúroda, tak strom není dost silný,“ popsal Martin Žufánek.

Pozdní odrůdy švestek dostanou ještě pár dnů navíc, aby dohnaly objem i cukernatost. U raných odrůd už musejí sběrači spěchat, ať stromy tolik netrpí. Navzdory všem problémům mají sadaři z takové úrody radost, zvlášť když loni po jarních mrazech nesklidili prakticky vůbec nic.

AUTOR pes

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 27. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:51