Agris.cz - agrární portál

Bulharsko staví podél rumunských hranic plot kvůli prasečímu moru

25. 7. 2018 | ČTK

Bulharsko začalo stavět plot podél hranice s Rumunskem, aby zabránilo šíření prasečího moru ze sousední země. Informoval o tom ministr zemědělství Rumen Porožanov, podle něhož by přenesení této choroby, smrtelné jak pro divočáky ve volné přírodě, tak i pro zvířata v prasečích farmách, výrazně ohrozilo bulharský masný průmysl.

Porožanov upřesnil, že bylo rozhodnuto postavit čtyřřadý plot s ostnatým drátem. Budovat se již začaly dva úseky a start třetího bude následovat záhy. Celkem půjde o bariéru dlouhou 133 kilometrů, což je pětina celé délky společné bulharsko-rumunské hranice

Žádný případ výskytu viru afrického moru prasat zatím nebyl v Bulharsku zaznamenán, nicméně tato nemoc se už rozšířila v řadě zemí střední a východní Evropy, včetně Česka, Polska, Maďarska nebo Rumunska. Bulharský Svaz lovců a rybářů podle agentury Reuters odhadl, že by případná epidemie připravila průmysl země o přibližně dvě miliardy leva (26,3 miliardy korun).

Virus prasečího moru je neškodný pro lidi i pro jiná zvířata. U divočáků a domácích prasat ale téměř vždy končí smrtí během deseti dnů. Žádná vakcína zatím není a jedinou ochranou je prevence, která znamená vybíjení i zdravých zvířat v zasažené oblasti.

Začátkem července řádil africký mor ve velké prasečí farmě v župě Tulcea na jihovýchodě Rumunska. Zabito tam kvůli tomu muselo být všech 44.580 prasat. Postižena touto chorobou byla i řada malých soukromých hospodářství.


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:45