Agris.cz - agrární portál

Konzumace alkoholu na Slovensku dosáhla svého minima od roku 2003

19. 7. 2018 | ČTK

Konzumace alkoholu na Slovensku loni dosáhla svého minima od roku 2003. Vyplývá to z informací, které zveřejnil slovenský statistický úřad. Podle dřívějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) byla konzumace alkoholu na Slovensku srovnatelná s dalšími zeměmi v regionu.

V minulém roce připadlo na jednoho obyvatele pětimilionového Slovenska 8,2 litru zkonzumovaného čistého alkoholu, o rok dříve to bylo 8,4 litru. Ještě na začátku 90. let spotřeba přesahovala hranici deset litrů.

V přepočtu na obyvatele se loni v zemi pod Tatrami snížila spotřeba lihovin i vína, naopak stoupla konzumace piva. Každý Slovák v průměru vypil 72 litrů pěnivého moku, což představuje nárůst o pět procent proti předchozímu roku, kdy spotřeba piva na Slovensku dosáhla svého minima v novodobé historii země.

Dlouhodobě oblíbené mezi slovenskými spotřebiteli jsou také piva českých značek a likéry od českých výrobců.

Slovensko dříve omezilo televizní reklamu na lihoviny a také zakázalo prodej alkoholu osobám mladším 18 let. Navzdory tomu stoupl podíl dětí, které přiznaly, že mají zkušenost s pitím alkoholu.

Zatímco konzumace alkoholu na Slovensku klesla, spotřeba nealkoholických nápojů na obyvatele se loni zvýšila o tři procenta na zhruba 218 litrů. Zájem byl hlavně o ochucené nápoje.

 

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 21:04