Agris.cz - agrární portál

Slovenské úřady podle prokurátora pochybily v kauzách farmářů

18. 7. 2018 | ČTK

Slovenská generální prokuratura zjistila pochybení při vyšetřování více než čtvrtiny případů podezření z různých trestných činů vůči farmářům na východním Slovensku, na které v červnu upozornily desítky drobných farmářů protestní jízdou traktory po Slovensku. Vyplývá to z výsledků prověřování, o kterém novináře informovalo vedení generální prokuratury. Podle generálního prokurátora Jaromíra Čižnára v pozadí případů jsou machinace s dotacemi.

Menší farmáři si stěžovali na problémy kolem vyplácení dotací, přístupu k půdě či neposkytnuté ochrany menším zemědělcům před násilím či nekalým jednáním ze strany konkurence. Potíže vyšly najevo po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka, který se zabýval i nesrovnalostmi při čerpání zemědělských dotací EU na Slovensku, jež později začal prověřovat Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Generální prokuratura zjistila nedostatky v postupu policistů a prokurátorů v deseti z 36 prověřovaných případů. U téměř všech případů, kde došlo k pochybení, nařídila generální prokuratura zahájit trestní stíhání.

"Došlo k velmi velkému počtu pochybení, dozor prokuratury byl prováděn špatně. Ani v jedné z těchto věcí nebyly prioritně prověřovány machinace s dotacemi. Pokud by to prováděli pořádně, tak by dospěli k závěru, že příčinou je netransparentní přidělování dotací," řekl Čižnár.

Drobní farmáři na východním Slovensku upozornili kromě jiného na případy, kdy jim konkurence například brání v užívání půdy či blokuje vyplácení dotací za hospodaření na půdě. Podle slovenského generálního prokurátora se s podobnými potížemi potýkají také farmáři v ostatních regionech země.

Čižnár již před protesty zemědělců označil za nenormální nastavení systému dotací pro zemědělce na Slovensku, které vyplácí zemědělská platební agentura (PPA). Nyní svou kritiku zopakoval. "Stále tvrdím, že systém kontroly na PPA je absolutně nedostačující," řekl Čižnár.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná již v červnu problémy v odvětví zdůvodnila i značnou rozdrobeností vlastnictví půdy na Slovensku. Tvrdila rovněž, že většinu původních požadavků nespokojených farmářů stát již splnil.

Zmiňovaná pochybení nejsou prvního svého druhu na Slovensku v sledovaných kauzách. Čižnár již v květnu uvedl, že policie a prokurátoři pochybili v jiných devíti z 56 zkoumaných trestných případů, jež se týkaly osob a firem, o nichž ve svém nedokončeném článku psal Kuciak. V materiálu se novinář věnoval aktivitám italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky slovenského expremiéra Roberta Fica.

 

Adrian Bobok hej


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:45