Agris.cz - agrární portál

Choceňská mlékárna skončila loni se ztrátou 6,45 milionu korun

18. 7. 2018 | ČTK

Choceňská mlékárna skončila loni se ztrátou 6,45 milionu korun. Výrazně se tak propadla ve srovnání s rokem 2016, kdy vytvořila čistý zisk 11,67 milionu korun. Čistý obrat se snížil z 507 milionů na loňských 487 milionů korun. Za zhoršením ekonomických výsledků stojí výrazné pohyby cen na trhu s mléčnou surovinou, její nedostatek, embargo na export do Ruska a podpora snižování produkce mléka v Evropské unii, uvedla společnost ve výroční zprávě.

"Cena smetany v roce 2017 dosahovala historicky nejvyšších cen. Výrazně tak ovlivnila hospodaření a ekonomickou situaci Choceňské mlékárny. Nedostatek smetany v celé Evropě zapříčinilo, že postupně cena rostla a kulminovala na hodnotě 82 korun za litr čtyřicetiprocentní smetany. Vysoká cena smetany se přenesla i do roku 2018," uvedla společnost.

Mlékárna proto musela zdražit a ze svého portfolia vypustit některé neefektivní výrobky, tím se snížila výroba a závislost na dokupované smetaně.

"Vypustili jsme privátní značky, kde jsme se nebyli schopni domluvit kvůli zdražení na pokračování. Z vlastních výrobků jsme ukončili výrobu některých příchutí, které jsme drželi jen kvůli rozšíření sortimentu," řekl ČTK ředitel mlékárny Pavel Marek.

Největší podíl výroby společnosti připadá na pomazánkové máslo. Váhově je to asi 45 procent, z finančního hlediska přibližně 60 procent. Zdražování másla odbyt Tradičního pomazánkového, jak zní oficiální název výrobku, neovlivnilo. "Lidé si spíše hledají jiné substituenty, profitují na tom hlavně výrobci margarínů a podobných výrobků," uvedl Marek.

Firmě se podle výroční zprávy dlouhodobě nedaří prosadit v zahraničí, i když příjmy z této oblasti činí jen asi procento. Export na Slovensko se o třetinu snížil, mírně vzrostl do Polska, novým odbytištěm je Německo. Odbyt na Ukrajinu je omezen tamní politickou situací a devalvací ukrajinské měny. Vývoz na Seychely je stabilní a již se nenavyšuje. Citelná je úplná ztráta příjmů za prodej služeb do Bulharska, v roce 2016 činily téměř milion korun.

Choceňská mlékárna existuje od roku 1928. Podnik loni zaměstnával v průměru 86 lidí. Většinu jeho akcií, 85 procent, drží český Accom Holding, zbytek Zemědělsko-obchodní družstvo Zálší. Pomazánkové máslo, které má nyní mnoho příchutí, vyrábí od konce 70. let minulého století. Vedle jogurtů a tvarohů vyrábí také slané a sladké pomazánky.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:50