Agris.cz - agrární portál

Likérka Rudolf Jelínek plánuje zpracovat 6000 tun ovoce

17. 7. 2018 | ČTK

Třikrát víc ovoce než loni plánují letos zpracovat ve vizovické likérce Rudolf Jelínek. ČTK to řekl obchodní ředitel firmy Miroslav Motyčka. V loňském roce firma podle něj zpracovala 2000 tun ovoce, letos by ho chtěla zpracovat 6000 tun.

"Určitě letos zvýšíme produkci, z pohledu výkupu ovoce za sebou máme tři špatné roky, kdy jsme nevytížili naplno naši kapacitu," uvedl Motyčka. Důvodem nižšího výkupu ovoce v minulých letech byla špatná úroda.

Polovina zpracovávaných surovin pochází z českých a slovenských sadů, s nimiž likérka obvykle dlouhodobě spolupracuje. Zároveň hospodaří na 163 hektarech vlastních sadů, které by letos mohly pokrýt deset až 20 procent spotřeby ovoce.

"Třešňové sady u Kroměříže jsou sklizené, ale tam byla úroda spíš symbolická, stromy jsou hodně mladé, plně budou plodit během dvou až tří let. Na jižní Moravě v tomto týdnu dokončujeme sklizeň posledních odrůd meruněk," upřesnil Motyčka.

Po třech špatných letech by podle něj měla likérka ve vlastních sadech sklidit přibližně 80 tun meruněk. Očekává také rekordní výnos vlastních švestkových sadů ve Zlínském kraji. "Díky počasí je letos sklizeň přibližně o dva týdny posunutá, už příští týden bychom chtěli začít sklízet odrůdu Katinka. Pokud nám bude přát počasí, doufáme, že bychom mohli z našich sadů sklidit rekordních 500 tun švestek," řekl obchodní ředitel likérky. Úrodu by v současné době mohly ještě ohrozit silné deště nebo krupobití.

Sklizeň švestek bude plynule pokračovat do podzimu, kdy budou dozrávat pozdní odrůdy. Poté likérka sklidí pozdní jablka odrůdy Moravská jadernička. U ní je podle Motyčky na odhad úrody ale ještě příliš brzy.

Výnosy vizovické likérky Rudolf Jelínek loni činily 454 milionů korun, o tři procenta víc než v předchozím roce. Zisk před zdaněním loni klesl o třetinu na 19 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 15:42