Agris.cz - agrární portál

Potvrzeno: Mléko z minimlékáren je vysoce kvalitní

11. 7. 2018 | ASZ

Teze, které mezi spotřebitelskou veřejností často šíří zástupci velkých mlékozpracujících podniků, podle nichž se s vysoce kvalitním mlékem pracuje především v průmyslových mlékárnách, není pravdivá. Dokazuje to výroční zpráva Státní veterinární správy ČR (SVS) v pasáži zaměřené na výsledky mimořádných kontrolních akcí, které SVS provedla v minimlékárnách v průběhu loňského roku.

Z informací SVS vyplývá, že v hospodářstvích, která nedodávají mléko do velkých mlékáren (tedy v minimlékárnách), kontrolovali tato hospodářství veterináři opakovaně po dobu několika měsíců a vyšetřili více než 2 900 vzorků mléka na více než 30 000 parametrů. Aktualizované (zpřísněné) verzi prováděcí vyhlášky k veterinárnímu zákonu stanovující parametry pro zpracovávané mléko by přitom nevyhovělo pouze 7 procent vzorků.

Uvedené výsledky ale nebyly veřejně nikde prezentovány a lze tak spekulovat, že takové informace by nebyly v zájmu průmyslových mlékáren, které mimochodem nikdy nemusely tak detailní opakované několikaměsíční kontroly absolvovat. Je otázkou, jak by v takovém případě velkomlékárny dopadly, i když by se zřejmě žádný průšvih nekonal. To však není zas tak důležité. Podstatné totiž je, že minimlékárny představují stále větší konkurenci pro „maximlékárny“, a to jak v kvalitě mléka, tak v rostoucím spektru z mléka vyráběných produktů. Zároveň se tak přímo na venkově, v selských provozech, vytváří k primární zemědělské surovině vyšší přidaná hodnota, což snižuje závislost na dotacích, a tím se také zvyšuje ekonomická nezávislost a soběstačnost venkova. A samozřejmě se tím také rozšiřuje nabídka mlékárenských produktů pro spotřebitele o produkty, s nimiž se v celostátních maloobchodních sítích jen těžko setkají.

Na rozdíl od anonymní průmyslové produkce mají přitom výrobky i samotné mléko z minimlékáren jasně dohledatelný původ i konkrétního výrobce, což je právě pro spotřebitele jedním ze základních důvodů, proč takové produkty kupovat. Jednoznačná identifikace výrobků je navíc hlavní garancí kvality i čerstvosti výrobků, což vždy tvrdili představitelé Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), a co také oficiálně potvrdila i šetření veterinářů.

Výsledky kromě toho ukazují i na oprávněnost snah ASZ v rámci Antibyrokratické komise MZe, kterou Asociace iniciovala -  totiž, že nadměrná byrokratická opatření týkající se maloproducentů mléka a provozů minimlékáren byla mnohdy zbytečná. Praxe ukazuje, že kvalitu mléka i výrobků z něj si dokáže ohlídat ve vlastním zájmu sám maloproducent.

Petr Havel


Zdroj: ASZ, 11. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:22