Agris.cz - agrární portál

Roste obliba růžových vín, vinaři jich vyrobili rekordní množství

11. 7. 2018 | ČTK

Přes deset procent z celkem 860.000 tun vloni sklizených hroznů v Česku použili vinaři na výrobu růžových vín. Na trh poslali 6,66 milionu litrů vína označeného rosé, v roce 2008 to bylo 1,7 milionu litrů vyrobených ze dvou procent sklizených hroznů. Informoval o tom Vinařský fond. Podle fondu nikdy vinaři tak vysoký podíl hroznů k výrobě rosé nepoužili.

Až do roku 2008 se produkce růžového vína neevidovala, protože šlo o okrajový produkt. "Růžové víno jako takové je pro vinaře velkou výzvou, protože není vůbec jednoduché vyrobit rosé, které nejen že je kvalitní, ale také obstojí na trhu," uvedl Jan Stávek z firmy Víno J. Stávek, oceněné titulem Vinařství roku.

Vinařský fond se v roce 2009 pustil do propagace růžových vín a začal jejich produkci sledovat. "Potenciál růžových vín u nás byl veliký, ale lidé o těchto svěžích, ovocitých vínech prakticky nevěděli," konstatoval ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Dodal, že k jejich popularitě přispěla obliba Svatomartinského vína. Mezi těmito víny je každoročně třetina růžových vín a klaretů.

"Rostoucí podíl výroby růžového vína současně znamená malé odchýlení od výroby červených vín. Za sebe doufám, že výrobci pouze snižují procento výroby lehčích, ovocných červených vín a obliba červených vín z tuzemské produkce bude v budoucnu stoupat," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mojmír Baroň. Doplnil, že klimatické změny v posledních letech nabízí výjimečné podmínky pro výrobu a potenciál zrání červených vín.

"Rosé vína se stala vítanou alternativou a využitím modrých hroznů. Dnes se vyrábí velká škála růžových vín z mnoha odrůd. Vinaři mohou růžové nechat ležet na sudu nebo vyrobit speciální gastronomické víno," dodal Stávek.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, ty se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi nejoblíbenější modré odrůdy patří v ČR tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

Veronika Skálová hj jw


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:21