Agris.cz - agrární portál

Firma začala odvážet hromadu zeminy, která pohřbila biotop vzácných rostlin a živočichů u Čikova

9. 7. 2018 | ČT 24

Kamiony začaly odvážet stavební suť ze stavby D1 z obecních pozemků v Čikově na Třebíčsku. Tisíce tun materiálu tam vyvezla firma COLAS po dohodě s obcí. Zemina pohřbila vzácné rostliny i živočichy. Kromě příkazu plochu vyčistit už firma dostala pokutu od ministerstva životního prostředí ve výši 800 tisíc korun.

Před měsíci tam materiál navážela, teď nákladní auta stovky tun zeminy se zbytky asfaltu a betonu vozí zase pryč. Firma COLAS k Čikovu materiál navezla z přestavby dálnice D1. Zasypala tak obecní pozemky, místnímu úřadu to však nevadilo. „My bychom tu plochu pak porovnali, oseli trávou a vysázeli nějaké stromy,“ řekl starosta Čikova Jan Požár (nestr.).

Proti navážce se postavili ochránci přírody, postupně i ministerstvo životního prostředí a krajský úřad. Hora materiálu totiž pohřbila důležitý biotop vzácných živočichů. „Navážka by měla být odstraněna co nejdříve. Každá časová prodleva může zvyšovat ohrožení této lokality. Jako nejzazší termín pro odstranění byl stanoven 30. červen tohoto roku,“ řekla mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Termín firma nestihla, kraj má možnost udělit jí další pokuty. Starosta se teď bojí hlavně o stav silnic. Desítky tun těžké kamiony ale neprojíždí jen Čikovem. „Zemina se sveze zhruba dvanáct kilometrů od Čikova, končí v Krevlickém Dvoře u Velké Bíteše,“ řekl redaktor České televize Jakub Vácha.

V areálu se chovají husy nebo koně, podle spolumajitele firmy je skládka zeminy v pozadí už řadu let povolená. Všechen materiál z Čikova se tam ale nejspíš nevejde. Zeminu je podle nařízení krajského úřadu nutné vybrat až na skálu. Kamiony tak budou muset zamířit i jinam. Zástupci firmy COLAS se už dřív k případu odmítli vyjadřovat.

 

Autor pes

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 9. 7. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 02:16