Agris.cz - agrární portál

Nejméně vlastních potravin v obchodech má v regionu Slovensko

22. 6. 2018 | ČTK

Slovensko má v regionu střední Evropy nejnižší zastoupení potravin vlastní produkce na pultech obchodních řetězců, zhoršování tohoto ukazatele se letos poprvé od začátku měření v roce 2011 ale zastavilo. Na několikaleté maximum se zase zvýšila nabídka produktů pod privátními značkami řetězců. Informovala o tom dnes Potravinářská komora Slovenska (PKS).

Podle nejnovějšího průzkumu agentury GfK pro PKS podíl slovenských potravin na pultech prodejen v pětimilionové zemi pod Tatrami vystoupil na 37,7 procenta z 37,2 procenta loni. Ještě v roce 2011 přitom činil 50 procent. Podle PKS je Slovensko ve srovnání s ostatními zeměmi na chvostu žebříčku - v České republice, Maďarsku i Polsku se zastoupení potravin vlastní produkce v řetězcích pohybuje až kolem 70 procent.

"Slovensko se stalo automobilovou velmocí. Takovýmto zaměřením dochází k opomíjení jiných odvětví," řekla novinářům ředitelka PKS Jana Venhartová k orientaci slovenské ekonomiky na automobilový průmysl. Dodala, že výroba potravin na Slovensku v uplynulých letech klesala a že loni země dosáhla v zahraničním obchodě se zemědělskými a potravinářskými produkty nejvyššího negativního salda, a to 1,4 miliardy eur (36,3 miliardy Kč).

Nejnižší zastoupení v nabídce prodejen na Slovensku mají potraviny slovenské produkce v kategoriích cukrovinky, konzervované produkty a oleje. Naopak nejlépe si vede mléko, minerální vody, pivo, víno a lihoviny.

Na pultech slovenských obchodů se na nejvyšší úroveň nejméně od roku 2013 dostal podíl potravin pod privátními značkami řetězců. Dosáhl 24 procent proti loňským 21,1 procenta, přičemž na celkovém prodeji potravin a drogerie se privátní značky podílely 27 procenty. To bylo více než v České republice (21 procent), ale méně než v Maďarsku (28 procent), v Rakousku (32 procent) či v Německu (37 procent).

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:48