Agris.cz - agrární portál

Potravinami Moravskoslezského kraje jsou šunka, chléb i bio mléko

21. 6. 2018 | ČTK

Tatínkova šunka z mořkovského řeznictví a uzenářství Machač nebo pšenično-žitný chléb z Rychvaldské pekárny získaly letos v Moravskoslezském kraji právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Do soutěže bylo letos přihlášeno 96 produktů od 33 výrobců, ocenění získalo osm výrobků. ČTK to dnes oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství.

Nejvíce přihlášených výrobků bylo podle Novákové v kategorii ovoce a zelenina. Komise navrhla udělit v této kategorii značku Regionální potravina výběrovému borůvkovému džemu od rýmařovské společnosti Supremus.

V kategorii nápojů získal ocenění bylinný sirup Smrkové výhonky od firmy Solertus, v kategorii cukrářských výrobků Jablkové pokušení z frýdecko-místecké Cukrárny u Vlasty, v kategorii sýrů a tvarohů Jesenický bochník od Stanislava Zámečníka a v kategorii ostatních mléčných výrobků bio kozí mléko od společnosti Vítkovská zemědělská. Ocenění dostala ještě hladká pšeničná mouka od společnosti Mlýn Herber.

Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců. Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně 70procentní podíl místních surovin. Může se jednat například o krajové speciality. Nyní značku v Česku nosí 418 výrobků.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:53