Agris.cz - agrární portál

Kiska se zastal nespokojených slovenských farmářů

21. 6. 2018 | ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska se zastal nespokojených farmářů, kteří na podporu svých požadavků například v oblasti pronájmu půdy a vyplácení dotací uspořádali protestní jízdu desítkami traktorů napříč celým Slovenskem a dnes přijeli k úřadu vlády v Bratislavě. Ústupky zemědělcům ohlásil kabinet premiéra Petera Pellegriniho.

Část farmářů na Slovensku se již v dubnu obrátila na slovenské úřady se seznamem požadavků včetně změn v podmínkách přidělování státní půdy farmářům či ohledně vyplácení dotací za hospodaření na pozemcích. Menší farmáři v uplynulých měsících upozornili na případy, kdy jim spekulanti brání v přístupu k pronajaté půdě či blokují čerpání přímých plateb. Tvrdili také, že se jim nedostalo pomoci od příslušných úřadů.

"Situace je vážná. Stát selhává při vynucování práva. Potřebujeme vrátit vládu zákona na venkov. Potřebujeme vyjasnit majetková práva k pozemkům, protože ta vytvářejí půdu pro spekulanty, aby dostávali dotace," řekl Kiska, když jako první vysoký politik na Slovensku přijal zástupce nespokojených farmářů během jejich protestní akce.

Hlava slovenského státu ocenila, že ve zmíněné záležitosti vláda učinila první kroky. Ministryně vnitra Denisa Saková dříve během dne ohlásila, že bude vytvořen zvláštní tým z příslušníků policie a prokurátorů, kteří se budou zabývat případy, na které upozornili farmáři.

Zemědělcům se kromě jiného nezamlouvá, že slovenská zemědělská platební agentura (PPA) vyplácí dotace na půdu těm osobám, které na pozemku hospodaří, byť k parcelám nemají vlastnické ani jiné právo. "PPA nezajímá, kdo má k pozemkům právní titul. Proto dochází hlavně na východním Slovensku k fyzickým napadením (farmářů), aby subjekt, který chce žádat o dotace, vytlačil oprávněného žadatele z pozemku," řekl po schůzce s hlavou státu jeden z nespokojených zemědělců František Oravec.

Na odpoledne plánovaná schůzka farmářů s ministryní zemědělství Gabrielou Matečnou se neuskutečnila. Zemědělci totiž požadovali, aby se Matečná setkala se všemi přítomnými farmáři, nejen s jejich zástupci.

"Většina bodů (dubnové) výzvy je již splněna. Jsou body, které plníme a jsou body, které nejsou nesplnitelné," řekla novinářům Matečná, která se kvůli protestu farmářů vrátila z plánované návštěvy České republiky. Dodala, že problémy ohledně užívání zemědělských pozemků na Slovensku jsou důsledkem rozdrobeného vlastnictví a pomalého postupu při scelování parcel.

Protestní jízdu z východního Slovenska do Bratislavy zahájili zemědělci v pondělí. Právě drobní farmáři z východní části země upozornili na případy, kdy se je spekulanti snažili vytlačit z pozemků, aby se dostali k dotacím. Upozornili také, že konkurence záměrně podala žádost o dotace na pozemky, na kterých hospodaří jiný farmář. To vedlo k tomu, že PPA na daný pozemek peníze nevyplatila žádnému z žadatelů, na což prý doplatili hlavně menší zemědělci.

Drobných farmářů se již dříve zastal slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár, který řekl, že stávající nastavení systému dotací je nenormální.

Zmiňované problémy zemědělců vyšly najevo po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka, který se zabýval i nesrovnalostmi při čerpání zemědělských dotací EU na Slovensku. Podezření ohledně zneužívání evropských dotací začal v březnu prověřovat Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

 

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:44