Agris.cz - agrární portál

Pivovar Holba do května zvýšil prodej piva o 5 pct na 123.800 hl

20. 6. 2018 | ČTK

Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku v prvních pěti měsících letošního roku meziročně zvýšil prodej piva o pět procent na 123.800 hektolitrů. Vzrostl prodej piva v sudech i lahvích, řekl dnes ČTK ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Letní počasí podle něj plní zahrádky a provozovatelé restaurací ve výletních místech prodávají až několikanásobně více piva. "U nás v Jeseníkách je už od května celkem teplo a to láká vyrazit do hor. Zatím turisté přijíždějí většinou o víkendech, ale i to je na výtočích znát. Kapacitně stačíme rostoucí poptávku plynule vykrývat," uvedl Zíka.

Zatímco loni v květnu Pivovar Holba prodal 2000 hektolitrů desetistupňového piva, letos to bylo třikrát více. Podle Zíky se zvýšil prodej i ostatních piv z produkce hanušovického pivovaru.

Odbyt piva vzrostl také v červnu, kdy s nástupem teplého počasí hanušovický pivovar podle Zíky zaznamenává prodejní rekordy. Denně expeduje přes 2000 hektolitrů piva, což je více než dvojnásobek ročního průměru.

Také sesterský přerovský Pivovar Zubr díky rozšiřování distribuce a teplému počasí zvýšil na jaře prodej sudového piva meziročně o několik procent. Mimořádně úspěšný byl v tomto ohledu květen, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Náš výstav, který mířil do sudů, se od ledna do května oproti loňskému roku zvýšil o dva procentní body, a to i navzdory novým opatřením, se kterými se provozovny musely v letošním a loňském roce vyrovnat," uvedl Pluháček. Silným měsícem byl podle něj hlavně květen, kdy výstav Pivovaru Zubr meziročně vzrostl o osm procent, přičemž sudového piva prodala firma o sedm procent více.

"Vzhledem k stále trvajícímu trendu poklesu spotřeby čepovaného piva, se kterým se pivní trh dlouhodobě potýká, jsme s květnovými výsledky velmi spokojeni," podotkl Pluháček.

Vyšší prodej piva přisoudil rozšiřování distribuce a důrazu na kvalitu vyráběného piva. "Samozřejmě nelze nezmínit ani to, že na růst prodejů v květnu mělo vliv i slunečné a na toto období extrémně teplé počasí, které přilákalo lidi na zahrádky restaurací," dodal Pluháček.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich celkový roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

beh ktp


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:50