Agris.cz - agrární portál

Zemědělská škola ve Frýdlantu má naučnou stezku s chmelnicí

14. 6. 2018 | ČTK

Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu na Liberecku dokončila naučnou zemědělskou stezku. Její součástí je také, pro zdejší klima netradiční, chmelnice a vinice. Stezka bude sloužit nejen k praktické výuce žáků školy, ale také ke vzdělávání dětí z Frýdlantského výběžku i pro veřejnost, řekla dnes ČTK mluvčí města Martina Petrášková.

"Jejím prostřednictvím chce škola ukázat, jak se pěstují běžné zemědělské plodiny, ovocné stromy, chmel nebo vinná réva," uvedla. Stezka se slavnostně otevře v pátek.

V kraji ojedinělá zemědělská stezka zahrnuje několik expozic. "První je demonstrační pole se zemědělskými plodinami. A to jak takovými, které se v Libereckém kraji běžně pěstují, tak s těmi méně tradičními," uvedl autor projektu a učitel školy Miroslav Kudrna. Na poli podle něj mají 25 druhů plodin. "Od pšenice, ječmene, kukuřice či brambor přes len, hořčici, pelušku až třeba k máku," dodal.

Další částí stezky je vinice a malá chmelnice s tyčovou konstrukcí. Vedoucí odborného výcviku na škole Jaroslav Palarec loni při zahájení projektu uvedl, že pro region netradiční plodiny mají sloužit pro výuku i jako ukázka. "Chceme ukázat dětem, jak to roste, jak se to sklízí, jak se to ošetřuje," uvedl.

Na stezce je i sad se základními i méně tradičními ovocnými dřevinami. "Lidé tu vidí jabloně, hrušně, višně, ořešáky, lísky, ale i maliník, jostu, kdouloň, mišpuli nebo kamčatské borůvky," dodal Kudrna. Do projektu škola zapojila v rámci praktické výuky i své studenty. Podle svého zaměření se podíleli na vzniku zemědělských expozic i výrobě naučných tabulí a laviček.

Na zemědělské škole ve Frýdlantu jsou i další expozice - bylinková, ornitologická a horninová. Škola má ve svém areálu i meteorologickou a bolidovou stanici, což je kamera schopná zachytit průlety jasných meteoritů, zelenou učebnu či přírodní amfiteátr.

knt abz


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:50