Agris.cz - agrární portál

Než se narodily včely, odkvetly stromy a uschl nektar. Medu bude až o polovinu méně

14. 6. 2018 | ČT 24

Medu bude letos málo. Ve srovnání s loňskem včelaři očekávají, že ho ubude o polovinu. Podle místopředsedy Českého svazu včelařů med zdraží asi o deset korun. Za nedostatkem medu stojí dlouhodobé sucho a rychlý průběh jara.

„Z celostátního pohledu, jak se bavíme mezi včelaři, si myslíme, že lesní med nebude vůbec. Toho nektarového něco málo může být. Když to porovnám, tak snůška bude tentokrát jen poloviční,“ uvedl místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Nemyslí si ale, že by med měl nějak dramaticky zdražovat. „Řádově to bude podle mě tak o desetikorunu. Pokud by se zdražil víc, klesla by poptávka. Med kupují hlavně skupiny, které nejsou tak ekonomicky silné, důchodci a rodiny s dětmi,“ dodal Peroutka.

Letošní produkci medu ovlivnilo například krátké jaro. „V důsledku příliš rychlého přechodu ze zimy prakticky do léta včely nebyly schopné rozkvetlou přírodu dohonit. Zkrátka včely nestíhaly,“ uvedla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Včelí matka totiž naklade vajíčka při teplém počasí, včela se pak vyvíjí 21 dnů, takže při velkém skoku počasí byly ovocné stromy už ve většině případů odkvetlé a včelstva neměla dostatečné množství dělnic.

Včelám ztížilo práci i sucho

Svou roli sehrálo i sucho. To zkomplikovalo tvorbu obou typů medu – jak květového, tak lesního. Kvůli suchu rostliny na jaře nevytvářely dostatečné množství nektaru, a pokud vůbec nějaký vyprodukovaly, zaschl. „Včely tak nektar nemohly ani přijímat. Byl zaschlý nebo hustý. Nektarová snůška je proto velmi slabá,“ přiblížil Peroutka.

Po nektarovém období nastupuje to lesní. Podle včelařů ale medovice, ze které vzniká lesní med, vůbec nebude. „Zdá se, že sucho producenty medovice absolutně zlikvidovalo. Jehličnany rychle zdřevnatěly a znepřístupněly mízu. Ani přívalové deště situaci nijak nepomáhají, protože ze stromů producenty naopak smyjí,“ dodal Peroutka.

AUTOR Anna Šambergerová, afi

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 14. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:49