Agris.cz - agrární portál

Ministr Milek a jeho saský protějšek Schmidt se shodli, že Česko je pro ostatní státy inspirací v boji s africkým morem prasat

13. 6. 2018 | MZe ČR

Africký mor prasat a precizní zemědělství byla témata jednání ministra zemědělství Jiřího Milka se státním ministrem životního prostředí a zemědělství Spolkové země Sasko Thomasem Schmidtem. Rozhovor se týkal také budoucí podoby Společné zemědělské politiky (SZP) a zastropování přímých plateb.

„Koncept precizního zemědělství podporujeme a snažíme se ho u nás popularizovat a získávat know-how ze zahraničí. Navázali jsme například spolupráci s University of Nebraska, v březnu v Praze jednali zástupci Louisiana State University a v létě zástupci našeho Ministerstva a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací navštíví v Sasku školní a experimentální farmu v Köllitsch. Na letošní říjen chystáme do Prahy konferenci zaměřenou na precizní zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Precizní zemědělství využívá moderní přístupy hospodaření v rostlinné i živočišné výrobě. Zahrnuje udržitelné hospodaření s přírodními zdroji formou precizních postupů, udržitelnou zemědělskou produkci při snižujících se dopadech na životní prostředí a produkci kvalitních a bezpečných potravin. Jde o typicky mezioborovou disciplínu, která v sobě musí efektivně skloubit nejmodernější poznatky z technických, biologických a ekonomických věd.

Velkou pozornost při jednání se svým saským protějškem věnoval ministr Milek africkému moru prasat (AMP). Připomněl, že ČR je jedinou zemí v Evropě, které se podařilo udržet AMP v uzavřené zamořené oblasti a zabránilo se proniknutí nákazy do domácích chovů. „Zavedli jsme například taková opatření, jako zástřelné v postižené oblasti a důsledné vyhledávání uhynulých divokých prasat. V Bruselu jsem také hned po svém nástupu inicioval jednání, aby státy Evropské unie zahájily výzkum k nalezení účinné vakcíny. Ta je totiž jedinou možností, jak se afrického moru prasat zbavit,“ uvedl Jiří Milek.

Pokud jde o novou podobu SZP, ministr Milek zopakoval, že nejproblematičtějším bodem je část týkající se zastropování přímých plateb a degresivity. „Podle našeho názoru je na členském státu, aby si sám rozhodl na základě svých specifik a potřeb, které nástroje v rámci spektra opatření jako je zastropování, degresivita či redistributivní platba zavede,“ řekl ministr zemědělství Milek.

Sasko a ČR mají tradičně dobré hospodářské vztahy. ČR patří mezi nejdůležitější obchodní partnery této spolkové země. V roce 2017 dosáhl obrat zahraničního obchodu ČR – Sasko hodnoty 6,79 mld. euro, objem vývozu z ČR do Saska byl 4,735 mld. euro (podíl 9,1 % na celkovém dovozu do Saska). Objem dovozu do ČR ze Saska dosáhl výše 2,056 mld. euro.

 

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 13. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:47