Agris.cz - agrární portál

Část vinic na jihu Moravy poškodily kroupy, zasáhly např. Krumvíř

13. 6. 2018 | ČTK

Část vinic na jižní Moravě poškodily dnes nad ránem kroupy. Místy, například v Krumvíři na Břeclavsku a Násedlovicích na Hodonínsku, jsou škody značné, v řádu desítek procent z budoucí úrody, zjistila ČTK od vinařů. Jiným se krupobití zcela vyhnulo, někde dokonce vůbec nepršelo.

"Škody budou významné," řekl ČTK vinař Martin Valihrach. Více bude na vinicích poznat za dva tři dny. Nějaké poškození zaznamenali Valihrachovi v rodinném vinařství v Krumvíři prakticky na všech svých plochách, celkově se mohou pohybovat kolem 30 procent úrody.

Valihrach doufá, že poškozená zrníčka nebudou hnít, hrozny totiž mají v sobě zatím málo cukru. Je ale otázka, zda nebudou zasychat poškozené třapiny, tedy stopečky bobulí. Zasažené jsou i listy révy a také letorosty, což se projeví ještě příští rok. "Při vyvazování se budou lámat," řekl Valihrach.

Další krumvířský vinař Josef Prokop má budoucí úrodu poškozenou odhadem v průměru z 20 procent. "Z jižní strany jsou škody ještě vyšší," uvedl Prokop. Podobné je to podle informací výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka v nedalekých Násedlovicích.

Například ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku sice hodně pršelo, ale kroupy podle vinaře Josefa Dufka nepřišly. Beze škod je po ranní bouřce také Petr Bunža z Bzence, krupobití se vyhnulo i Blatnici pod Svatým Antonínkem.

"Naštěstí nás kroupy minuly a úroda zůstala zachována. Raději ať je sucho, než aby přišly kroupy. Ty napáchají nevratnou škodu," uvedla Blanka Marková z vinařství Baraque, které má vinohrady na více místech jižní Moravy.

Bouřka se prohnala nad jižní Moravou mezi 3:00 a 7:00. Největší škody napáchala v okolí Kyjova, kde lámala stromy nebo zatopila podzemní garáže.

"Kroupy podle měření radaru místy padaly zhruba ve východní části Jihomoravského kraje," uvedla na dotaz ČTK Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Kromě Hodonínska a Kyjovska to mohlo být také na Vyškovsku a na východě Brněnska. Přímá hlášení o kroupách z měřicích stanic a od pozorovatelů ale meteorologové nemají.

Jan Tomandl hor sd


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 11:40