Agris.cz - agrární portál

Úroda meruněk bude letos na jižní Moravě asi mírně podprůměrná

12. 6. 2018 | ČTK

Úroda meruněk bude na jižní Moravě letos podle aktuální situace v sadech mírně podprůměrná kvůli velmi krátké době květu a krátkému času na opylování. Myslí si to pěstitelé, které ČTK oslovila. V drtivé většině případů však budou mít i tak víc ovoce než v předchozích dvou letech, kdy úrodu poškodily jarní mrazy. Během minulého týdne začali sklízet rané odrůdy, hlavní sezona sklizně se teprve chystá, vyplývá z odpovědí.

Cenu, za jakou se budou meruňky prodávat, nechtěli zatím pěstitelé příliš komentovat, podle jednoho z nich se dosud prodávají za 25 až 32 korun kilo a v hlavní sezoně by měla být podobná, případně mírně klesnout. Nejde ale o cenu, za jakou dostanou zákazníci meruňky v obchodech, ale za jakou se prodávají přímo od pěstitele.

"Mírně podprůměrnou úrodu bereme pořád jako dobrý výsledek. Bohužel letošní horké počasí a vítr nepřál opylování a stromy rychle odkvetly," řekl vedoucí sadů v podniku Patria Kobylí Michal Schovánek. Předpokládá, že sklizeň bude trvat čtyři až pět týdnů. "Jestli bude horko jak dosud, tak spíš ty čtyři týdny," řekl Schovánek. Kobylí bylo jedním z podniků, kde nebyli loni postiženi mrazem tak extrémně jako většina díky tomu, že část sadu je na kopci.

Například v podniku Agro Stošíkovice ze Znojemska loni a předloni nesklidili nic. A to i kvůli tomu, že mají mladé stromy, letos čtyř- až pětileté. "Letos máme plodů dost, vypadá to dobře, stihli jsme udělat probírky. V podstatě to bude první úroda," řekl Jan Marek.

Nedostatek vody letos až takový problém není. Část sadů už je totiž uměle zavlažovaná, navíc ovocné stromy na sucho nejsou tak citlivé jako jednoleté rostliny. A meruňkářská oblast jižní Moravy tento rok netrpí tak silným zemědělským suchem jako některé jiné části republiky.

Problém mají naopak pěstitelé s tím, kdo ovoce sklidí. Jde již o dlouhodobý trend, kdy chybějí lidé na sezonní práce v zemědělství. "Zatím to zvládáme s vlastními lidmi, ale v hlavní sezoně, která začne asi na přelomu června a července, potřebujeme 50 lidí. Možná budeme muset oslovit nějakou agenturu, která doveze pracovníky z Rumunska," řekl ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný. Dříve fungovala i spolupráce se středními školami, nyní už se však studenti na sklizeň nehlásí.

Zdeněk Meitner hj


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:38