Agris.cz - agrární portál

Historii Bayeru a Monsanta lemují úspěchy, ale i temné okamžiky

8. 6. 2018 | ČTK

Převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto německým chemickým a farmaceutickým koncernem Bayer za zhruba 63 miliard dolarů (téměř 1,4 bilionu Kč) je největší zahraniční akvizicí, jakou kdy některý německý podnik uskutečnil. Monsanto je největším světovým producentem osiv a spojením s Bayerem by měl vzniknout největší světový dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu, který ovládne více než čtvrtinu globálního trhu osiv a pesticidů.

Vizitky obou společností:

Bayer

-----

- Společnost založili v srpnu 1863 Friedrich Bayer a Johann Friedrich Weskott v Barmenu, který je dnes součástí Wuppertalu. Do Leverkusenu, kde má v současnosti Bayer sídlo, se firma přestěhovala v roce 1912. Ve městě působí rovněž fotbalový klub Bayer Leverkusen, jehož předchůdce společnost založila již v roce 1904. Ve stejném roce vzniklo známé logo společnosti, takzvaný Bayer kříž.

- Bayer má již od roku 1899 patent na aspirin, který v roce 1896 vynalezl v laboratořích Bayeru německý chemik Felix Hoffmann. V roce 1897 Hoffmann v laboratořích Bayeru vyrobil také heroin, který se začal prodávat jako dětský lék proti kašli a také nenávyková náhražka tišícího morfinu.

- Společnost je nyní například výrobcem antikoncepce Yasminelle nebo krémů na pokožku Bepanthen. Kromě výroby léků a přípravků pro péči o zdraví působí v řadě dalších oblastí, včetně produkce osiv, ochrany plodin před škůdci a ničení plevele a v oblasti péče o zdraví zemědělských a domácích zvířat.

- V letech 1925 až 1952 Bayer patřil do konglomerátu IG Farben, který se do dějin zapsal černým písmem využíváním otrocké práce nuceně nasazených za druhé světové války a jehož jméno je spojeno s výrobou smrtícího plynu Cyklon-B, který nacisté za druhé světové války použili k vyhlazení milionů Židů. Kvůli tomu bylo po válce rozhodnuto o jeho zrušení a Bayer a další firmy se osamostatnily.

- Tržby společnosti loni přesáhly 35 miliard eur při zisku 7,3 miliardy eur. K loňském prosinci společnost zaměstnávala 99.820 lidí, z toho 31.620 v Německu.

- Skupina Bayer sdružuje 241 společností v 79 zemích světa.

- V roce 2014 Bayer koupil za 14,2 miliardy dolarů (342 miliard Kč) divizi výroby volně prodejných přípravků pro péči o zdraví amerického konkurenta Merck, čímž se stal druhým největším světovým dodavatelem léků, na které není nutný lékařský předpis.

- Letos se Bayer dohodl se skupinou BASF na prodeji části svého zemědělského podnikání za 1,7 miliardy eur (43,7 miliardy Kč), což mělo pomoci firmě splnit požadavky regulátorů pro schválení spojení s Monsantem. Již loni se Bayer dohodl s firmou BASF, že jí za 5,9 miliardy eur prodá svou divizi Crop Science, která se zabývá produkcí herbicidů a semen.

Monsanto

--------

- Americká biotechnologická společnost je jedničkou na světovém trhu s osivy, produkuje rovněž semena pro geneticky upravované plodiny a je největším producentem geneticky modifikovaného obilí. Je také jedním z největších producentů herbicidů, pesticidů a hnojiv.

- Společnost založil v roce 1901 v St. Louis v americkém státě Missouri John Francis Queeny. V St. Louis Monsanto sídlí dodnes, Queeny společnost pojmenoval po své španělské manželce. Zpočátku vyráběla umělá sladidla.

- Nechvalně proslulý se stal výrobek Monsanta Agent Orange, toxický defoliant, který obsahuje mimořádně toxický dioxin. Americká armáda jej mezi lety 1961 až 1971 používala nad Vietnamem, aby zničila lesní porosty a vegetaci, v níž se ukrývali bojovníci nepřátelského Vietkongu. Američané rozprášili z letadel na 70 milionů litrů této nebezpečné látky, která zřejmě vede i ke vzniku nádorových onemocnění a tělesných malformací.

- Monsanto má v současnosti 350 poboček v 60 zemích, působí i v České republice. Má zhruba 20.500 zaměstnanců. Loňské tržby činily 14,6 miliardy dolarů, což bylo asi o miliardu více než rok předtím, čistý zisk pak činil 2,3 miliardy USD.

- Bayer již dříve oznámil, že název Monsanto přestane používat a převzaté produkty si ponechají svá značková jména a stanou se součástí portfolia Bayeru.

- V minulých letech se společnost Monsanto stala předmětem celosvětových protestů proti pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podle organizátorů protestů, kteří společnost přezdívají "Mutanto", nejsou tyto plodiny dostatečně monitorovány a produkty vyrobeny s jejich použitím označovány. Kritiku si firma vysloužila i za to, jak se chová k farmářům ve třetím světě.

- Nyní se také vedou diskuse kvůli údajné škodlivosti herbicidního přípravku Roundup, který společnost Monsanto uvedla na trh již roce 1974. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), v roce 2015 dospěla k závěru, že glyfosát obsažený v tomto přípravku je karcinogenní. Podle amerických kongresmanů je ale takové zjištění nepodložené a odporuje faktům; letos v únoru kongresmani pohrozili zastavením příspěvků pro onkologický výzkumný program WHO.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:06