Agris.cz - agrární portál

Jurečka kritizuje chystané průmyslové zóny v Olomouckém kraji

7. 6. 2018 | ČTK

Tři plánované průmyslové zóny u Olomouce, Zábřehu a Prostějova zničí podle místopředsedy KDU-ČSL a bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky půdu na celkové ploše 164 hektarů. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že se jedná o nejkvalitnější půdu první a druhé bonity. Navrhuje, aby se místo nového zastavování renovovala stávající průmyslová zóna Bochoř nebo Holešov, která není zaplněná. Podle ministerstva životního prostředí uvedl Jurečka zavádějící informace. Například zónu u Prostějova podle mluvčí Petry Roubíčkové úřad zamítl.

Ministerstvo zemědělství v minulém volebním období za Jurečkova působení vyvinulo aplikaci Limity půdy. Podle bývalého ministra ukazuje, že do 30 kilometrů je 442 hektarů průmyslových zón, které jsou využívané přibližně z pětiny.

"Návrh je nepochopitelný. Nedávno byla přijata legislativa, která prakticky zakazuje vyjmutí nejkvalitnějších půd ze zemědělského půdního fondu," uvedl Jurečka. Výjimkou by byla stavba ve veřejném zájmu, například nutných protipovodňových opatření nebo rychlostní silnice. Průmyslová zóna, když v okolí jsou tzv. brownfieldy, by však takovou výjimku dostat podle něj neměla.

Jurečka řekl, že nejdřív olomoucký územní odbor ministerstva životního prostředí výstavbu zón odmítl, což následně potvrdilo i samotné ministerstvo životního prostředí (MŽP). Po schůzce se zástupci ministerstva pro místní rozvoj pak ale MŽP svůj názor změnilo.

Resort životního prostředí Jurečkovy informace rozporuje, v rámci dohadovacího řízení k zásadám územního rozvoje kraje, které vyvolalo MMR, podle mluvčí došlo k dohodě mezi úřady. "Kraj v souladu se zákonem obhájil veřejný zájem a nezbytnost využití plochy na vymezení strategické plochy u Olomouce pro výstavbu biomedicínského centra. Plocha byla navíc mírně zmenšena oproti původnímu návrhu kraje," uvedla mluvčí.

U Prostějova je pak podle ní právě kvůli ochraně půdy zóna zamítnutá. "Poslední plocha u Zábřehu je již z minulosti vymezena v územním plánu města Zábřeh a MŽP využití této plochy mohlo, opět pouze v souladu s legislativou, potvrdit pouze za podmínky, že nebude v budoucnu rozšířena. Změna se tak týká 44 hektarů, nikoli 164, jak uvedl pan bývalý ministr Jurečka," uzavřela mluvčí. Výsledek jednání pak podle ní neznamená vynětí půdy z půdního fondu, to bude předmětem dalšího jednání.

Jurečka chce kvůli tomu nyní interpelovat ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) i premiéra Andreje Babiše (ANO). Vláda ve svém programovém prohlášení uvádí, že připraví opatření proti záboru kvalitní zemědělské půdy.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:56