Agris.cz - agrární portál

Loni potravinové banky distribuovaly 2336 tun potravin

6. 6. 2018 | ČTK

Potravinové banky loni v ČR distribuovaly potřebným 2336 tun potravin, meziročně to bylo skoro o 1000 tun více. Potraviny v hodnotě 128 milionů korun tak dostalo na 96.000 lidí. Dnes to uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Letos začal platit zákon, podle kterého musí obchody s výměrou nad 400 metrů čtverečních nabídnout bankám nezávadné jídlo, které hodlají vyřadit z prodeje. Láchová tak očekává letos další nárůst, kvůli nárůstu počtu odběratelů ale podle ní potravin pro potřebné stejně nebude dost.

"Nasycenost (potravin pro banky) nedokážu předpokládat. Bůh ví, jestli nastane dříve, než nastane další ekonomická krize, já si to ale nemyslím," uvedla dnes Láchová. ČR je podle ní i přes zvyšující se množství distribuovaných potravin charitativním organizacím stále na zadních místech evropského žebříčku. Podle ní přibývá klientů společně s rostoucím množstvím a pestrostí potravin. Například se více podporují azylové domy, kam se může dávat dětská výživa, do domovů pro seniory pak míří třeba ovoce a zelenina. Žádná z 15 českých potravinových bank není podle ní přehlcená potravinami.

Spolu s nástupem platnosti zákona se podle ní muselo zhruba 35 zaměstnanců profesionalizovat. "Měli bychom pokrývat něco přes 800 obchodů," vysvětluje. Kromě tvorby logistických plánů je pak nutné potraviny předtřídit. "Každý sáček projde rukou někoho, kdo je zkontroluje," dodala.

Do budoucna se obává, že obchody, které nejsou zařazené do řetězců, se o nyní již platné povinnosti nedozví.

Část z potravin kromě řetězců darují i občané v podzimní Národní potravinové sbírce, například loni šlo o 412 tun potravin a drogistického zboží, meziročně o 95 tun více.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V ČR je 15 takových bank. Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

drh mha


Zdroj: ČTK, 6. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:01