Agris.cz - agrární portál

Středočeský kraj souhlasí s revitalizací Žehuňského rybníka

5. 6. 2018 | ČTK

Středočeský kraj souhlasí s revitalizací Žehuňského rybníka na Kolínsku, který je největším rybníkem ve středních Čechách a devátým největším v České republice. Souhlasné stanovisko kraj provedl v rámci svého vyjádření k EIA. Krajští radní dnes schválili další dvě vyjádření k EIA k dalším projektům. ČTK o tom informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Kraj s projektem na revitalizaci Žehuňského rybníka souhlasí a nepožaduje další posuzování. Rybník je známý také výskytem vzácných a chráněných druhů ptáků. "Cílem obnovy rybníka, jehož rozsáhlé odbahnění bude provedeno poprvé v jeho čtyřsetleté historii, je zlepšit podmínky pro existenci těchto cenných živočišných druhů a zároveň zajistit optimální stav technických zařízení, která jsou součástí vodní nádrže," uvedl náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD).

Kraj se vyjádřil i k navýšení kapacity zařízení k odstraňování sběru a výkupu odpadů v Kralupech nad Vltavou. Ani v tomto případě nepožaduje další posuzování. Kapacita zařízení se má zvýšit ze současných 5000 tun na téměř 20.000 tun ročně.

Radní dnes projednávali také vyjádření kraje k územně energetické koncepci, která zpřesňuje a rozvíjí cíle státní energetické koncepce a určuje strategii pro její naplňování. Projekt zvažuje tři varianty, hejtmanství zvolilo tu, která je založena na růstu HDP na úrovni dvou procent ročně. "Vybraná varianta bude mít hned několik pozitivních dopadů. Předpokládá zvýšení účinnosti užití energie při její výrobě, distribuci a spotřebě, zvýšení podílů obnovitelných zdrojů energie, to jest biomasy, zvýšení podílu energetického využití směsného komunálního odpadu, snížení spotřeby fosilních primárních energetických zdrojů a zvýšení podílů elektromobility a využití alternativních paliv v dopravě," řekl Petera.

Díky energetické koncepci by například měla klesnout potřeba uhlí o 30 procent a zemního plynu o 13 procent. Naopak výraznější nárůst o 24 procent je očekáván u energeticky obnovitelných zdrojů a u výroby elektřiny z těchto obnovitelných zdrojů pak 23 procent.


Zdroj: ČTK, 5. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:14