Agris.cz - agrární portál

Nová mapa FAO má pomoci v boji proti africkému moru prasat

29. 5. 2018 | ČTK

Experti Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vytvořili podrobnou mapu výskytu divokých prasat, která by měla pomoci v boji proti africkému moru prasat a dalším problémům spojeným s těmito zvířaty.

"Po celé Evropě a střední Asii divoká prasata plení úrodu a šíří prasečí nemoci. Mají negativní dopad na zemědělství, silniční dopravu a na zdraví hospodářských a divokých zvířat a dokonce i lidí," uvedla FAO. Upozornila, že s rostoucím počtem divočáků a s rozšiřujícími se oblastmi jejich výskytu se zvyšují také hospodářské škody.

Podrobné zmapování výskytu divokých prasat může podle FAO pomoci k lepší regulaci a kontrole jejich populací a nemocí. "Tato mapa umožní odborníkům činit lepší rozhodnutí při snaze o řešení negativních dopadů divokých prasat," uvedla FAO. "Přichází ve správné době, protože může být užitečná při opatřeních pro prevenci a kontrolu afrického moru prasat, smrtící prasečí nemoci, na kterou neexistuje žádná vakcína," dodala. Upozornila, že tato nemoc se nyní šíří Evropou a vyskytuje se v oblastech od Ruské federace po Českou republiku.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u více než dvou stovek uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Pakliže by se tak stalo, veterináři by je museli nechat vybít.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:57