Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v Pardubickém kraji čekají kvůli suchu nižší výnosy

28. 5. 2018 | ČTK

Letošní suché a teplé jaro negativně ovlivnilo stav zemědělských plodin v Pardubickém kraji. Nižší bude zřejmě sklizeň obilí, které vyhnalo málo odnoží, zčásti i pícnin, uvedli zástupci zemědělských podniků a agrární komory, které ČTK oslovila. Porosty ale nejsou v kritickém stavu a vývoj počasí během léta ještě může situaci změnit k lepšímu.

"Mělo to vliv na velikost výnosu obilí, i když to může ještě dohnat velikost zrna, kdy zrn bude méně, ale o to budou větší," řekl ČTK David Novák ze Statku Uhersko na Pardubicku. Podle něj budou nejspíše letošní výnosy obilí asi o pětinu nižší. Nízké jsou porosty řepky, i když na sklizeň to nemusí mít zásadní vliv, kukuřice se teplo a sucho příliš nedotklo. Horší byla senoseč. "Balíků máme o třetinu, možná o polovinu méně. Uvidíme, jestli to nedoženou otavy," dodal Novák.

Nevyrovnaná je úroveň porostů na Svitavsku, kde se některým oblastem srážky vyhnuly. "Jaro se podepsalo hlavně na obilovinách a řepce, které málo odnožovaly a hnaly do květu. Dá se už říct, že letošní úroda na Svitavsku bude nižší, zatím nechci odhadovat, o kolik," řekl ČTK ředitel Agrární komory Svitavy Josef Gracias. Upozorňuje i na horší stav pícnin, podle něj panuje obava, aby byli zemědělci schopni zajistit dostatek krmiv. V extrémním případě by museli snižovat stavy hovězího i vepřového dobytka.

Podle předsedy představenstva družstva Agricola Bylany na Chrudimsku Jaromila Mádla zatím zásadní škody na porostech nevznikly. "Bylo to na hraně, srážky přišly minutu po dvanácté. Sucho je ale značné, praskliny v půdě to potvrzují," uvedl Mádlo. Odhaduje, že obiloviny i cukrovka budou mít nižší výnosy stejně jako řepka.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:43