Agris.cz - agrární portál

Pivovarníci z Asahi loni v Evropě utržili 1,46 miliardy eur

25. 5. 2018 | ČTK

Společnost Asahi Breweries Europe (ABE), což je evropská složka skupiny Asahi, loni od akvizice 11 pivovarů v pěti středoevropských státech utržila 1,46 miliardy eur (téměř 38 miliard Kč). Zisk dosáhl 351 milionů eur (9,1 miliardy Kč). Včera to oznámili novinářům zástupci společnosti ve městě Tychy, kde má podnik jeden ze svých tří polských pivovarů. Výsledky jsou za posledních devět měsíců loňského roku, meziročně nejsou porovnatelné.

Letos od ledna do března firma utržila 485 milionů eur (12,5 miliardy Kč) a vytvořila zisk 65 milionů eur (1,7 miliardy Kč).

Skupina má pivovary v České republice, na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Maďarsku. Ve všech státech kromě Slovenska je hlavním hráčem na trhu, na Slovensku má pak největší podíl v segmentu takzvaného superprémiového piva.

Skupina prodá ročně 33 milionů hektolitrů piva. Pro srovnání - celá roční produkce České republiky loni dosáhla 20,32 milionu hektolitrů. Své značky vyváží na 60 světových trhů, zaměstnává kolem 7400 lidí.

Mateřská Asahi Group Holdings má skoro 130letou tradici v Japonsku, kde vyrábí pivo, whisky, ale i dětské potraviny. Po celém světě zaměstnává skoro 31.000 lidí, z toho 58 procent jich je mimo Japonsko, skoro čtvrtina v evropských pivovarech. Z hlediska tržní kapitalizace je aktuálně třetím největším výrobcem piva na světě. Další možné akvizice nechtěl ředitel ABE Group Paolo Lanzarotti komentovat.

Skupina aktuálně vidí největší možnosti dalšího růstu na trhu nealkoholických piv. Aktuálně zabírají nealkoholická piva ve střední Evropě necelá tři procenta trhu, podle marketingového ředitel firmy Granta McKenzie firma očekává, že během tří až čtyř let se tento podíl zdvojnásobí. Evropané podle něj dávají stále větší důraz na zdravý životní styl, snaží se vypadat pěkně i kvůli sociálním sítím. Budoucnost vidí také v řemeslně vyráběných pivech - takzvaných craft beers.

Japonská skupina Asahi převzala Plzeňský Prazdroj loni na konci března. Největšího výrobce piva v České republice koupila s dalšími evropskými pivovary za téměř 200 miliard korun. Převzetí bylo největší akvizicí japonského výrobce piva v zahraničí.

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v zahraničí rekordních více než 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. Odbyt v zahraničí přesáhl čtyři miliony hektolitrů a meziročně se zvýšil o osm procent.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:17