Agris.cz - agrární portál

Vojenským lesům loni vzrostl zisk o 12 procent na 377 milionů Kč

22. 5. 2018 | ČTK

Státnímu podniku Vojenské lesy a statky ČR (VLS) se loni meziročně zvýšil čistý zisk o 12 procent na 377 milionů korun. Zisk podle mluvčího podniku Jana Sotony umožnil zvýšit rezervu podniku o 142 milionů na 1,3 miliardy korun. Peníze by měly jít na boj s důsledky klimatických změn, zejména se suchem a kůrovcem na severovýchodě Moravy, sdělil ČTK Sotona. Výnosy podniku se zvýšily meziročně o více než 13 procent na 2,92 miliardy korun.

Jak již loni v prosinci uvedl tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO), VLS zisku dosáhly díky dlouhodobým rámcovým smlouvám.

"Rezervu jsme v uplynulém období vytvářeli na investice do transformace našich lesů na druhově pestré lesní porosty a jejich následnou výchovu, aby byly schopny odolávat klimatickým změnám. Čeká nás období výrazně zvýšených pěstebních nákladů," uvedl ředitel podniku Josef Vojáček.

Letos chce podnik zvýšit počet sazenic dřevin na 20 milionů, loni jich bylo 12 milionů. Dvě třetiny sazenic budou listnatých stromů. "Většina produkce, 16 milionů sazenic, zamíří do moravských lesních celků - na Libavou v předhůří Jeseníků a do vojenského újezdu Březina na Vyškovsku," dodal Sotona.

Podnik také letos chce nadále obnovovat v lesích malé rybníčky, tůně, vodní nádrže a napajedla pro zvěř. Plánuje na ně dát více než 100 milionů korun, z toho 56 milionů investuje na Moravě, kde tak mají vzniknout dvě desítky vodních děl.

Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 140.000 hektarů půdy. Z toho zhruba 125.000 hektarů tvoří lesní pozemky převážně v armádních výcvikových prostorech. Firma s více než osmdesátiletou tradicí má přibližně 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství.

Druhému většímu státnímu podniku Lesy ČR v letošním prvním čtvrtletí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 1,25 miliardy korun z předchozích 1,72 miliardy korun. Do zisku i tržeb se podle podniku negativně promítlo významné snížení cen dřeva. Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) před zhruba týdnem odvolal generálního ředitele podniku Daniela Szóráda. Podle ministra Szórád postupoval nekoncepčně a zanedbal situaci kolem přemnoženého kůrovce. Loňský hrubý zisk podniku ve 3,7 miliardy korun byl meziročně nižší o 1,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 22. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:59