Agris.cz - agrární portál

Test: Látky uvolňující se do vody z PET lahví jsou pod bezpečným limitem. Nevadí ani vyšší teploty

17. 5. 2018 | ČT 24

Svaz minerálních vod nechal otestovat PET lahve používané v Česku, reagoval tak na obavy ohledně uvolňování nebezpečných látek do balené vody. Testování se ujali zástupci Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) i Státního zdravotního ústavu a podle obou institucí ani zatížení vyšší teplotou neprokázalo překročení bezpečných limitů.

Testování probíhalo tak, že se v laboratoři do lahví naleje destilovaná voda a pak se nechá několik dní odstát v inkubátoru, který udržuje stálou teplotu – ta může být 40 stupňů Celsia, někdy ale i 60 stupňů.

Po uplynutí nejčastěji deseti dnů se pak testuje, kolik látek se do vody uvolnilo. „Samozřejmě se do ní některé složky uvolňují, ale rozhodně v množstvích, která jsou bezpečná,“ uvedl vedoucí obalové laboratoře na VŠCHT Jaroslav Dobiáš.

Podle předsedkyně Svazu minerálních vod Jany Ježkové jde třeba o acetaldehyd: to je ovšem látka, která je třeba v ovocných šťávách v daleko větším množství, než se uvolní z PET lahví: „Tyto látky jsou sledované a jsou hluboko pod limitem,“ zdůrazňuje Ježková.

Odborníci upozorňují, že lahve vyráběné jako jednorázové obaly by se neměly používat opakovaně. Naopak vystavení PET lahví vyšším teplotám – například v rozpáleném autě – by výrazně vadit nemělo. I proto, že se lahve běžně testují při teplotě 40 stupňů Celsia. „Testy neprokázaly, že by došlo k překročení stanovených limitů,“ dodává Jaroslav Dobiáš.

Vědci se v poslední době zabývají problémem tzv. mikroplastů, které byly nalezené ve vodě, ve vzduchu i v potravinách. Světová zdravotnická organizace (WHO) před dvěma měsíci oznámila, že je testy objevily také ve 233 zahraničních balených vodách z 250 testovaných vzorků. Jestli vůbec a jaké mají mikroplasty dopady na zdraví, se zatím zkoumá. Ví se ale, že se stále víc vyskytují i v řadě jiných nápojů i potravin – třeba v kohoutkové vodě, pivu nebo rybách.

 

Autor ban

zdroj: ČT24/ČTK


Zdroj: ČT 24, 17. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:06